Изетбеговић се са Ердоганом упустио у турчење Бошњака

0

ВЕЋИНА аналитичара и политичара дели мишљење да је ватрени говор Бакира Изетбеговића, лидера СДА и предсeдавајућег Председништва БиХ, приликом страначког митинга Реџепа Тајипа Ердогана, турског председника, у сарајевској „Зетри“ у најмању руку непримерен, те да је код припадника три народа у БиХ изазвао различите емоције.

Сматрају и да је Изетбеговић митинг искористио за јачање позиције СДА пред опште изборе у октобру.

Тако Енвер Казаз, политички аналитичар и професор из Сарајева, каже како је Изетбеговић у недељу Ердогана прогласио „божјим послаником“, верујући да он има директан контакт са небесима и верујући да турски председник не чини по Турској хапшења, прогањања и отпуштања с посла својих политичких противника.

„Изетбеговић је показао да жели унитарну државу и да жели да уништи секуларизам на сваки могући начин. Показао је да одобрава насилна средства власти, да не кажем тоталитарна. Оживeо је скупа с Ердоганом османске фантазије и скупа с њим одобравао је употребу силе и рата као начина решавања политичких питања“, изјавио је Казаз.

Ни Миле Ласић, професор Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару, није штедeо Изетбеговића.

Он сматра да је Изетбеговић током посете Ердогана циљано извео турчење Бошњака, које ће се обити о главу и Бошњацима и целој БиХ.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ, сматра да је СДА посету искористила да поправи свој пољуљани политички рејтинг пред октобарске изборе.

„О томе најбоље говори Изетбеговићева изјава која Ердогана ставља у улогу божјег изасланика који долази да помогне браћи кад год затреба. Долазак Ердогана у Сарајево приказује прецизну дијагнозу међунационалних односа у БиХ, која сведочи да три народа имају потпуно различите спољнополитичке интересе и циљеве“, истиче Мајкићева.

Марио Караматић, хрватски делегат у Дому народа БиХ, тврди да је Ердоганова посета показала цијелом свету ко заправо опструира европске процесе у БиХ и ко заправо жели неке друге интеграције.

„Посета је показала ко умјесто уједињене Европе жели уједињене емирате. Мени је драго што је до овога дошло и што су све маске пале. Ово не утиче на односе у БиХ јер ми знамо каква је бошњачка политика већ годинама“, рекао је он.

Дамир Бећировић, посланик ДФ-а у Представничком дому БиХ, каже да је скуп у „Зетри“ био легалан, али да све то добија негативне конотације због предстојећих избора.

„Очигледно је да ово одговара политикама које већ деценијама владају у БиХ, јер на тај начин дижу рејтинг међу својим бирачима“, казао је Бећировић.

Ердогановим митингом бавили су се и светски медији па „Дојче веле“ наводи да многи муслимани у БиХ виде Турску као своју заштитну земљу на светској сцени и Ердогана као великог брата, док британски „Дејли мејл“ констатује како нико није очекивао да БиХ заустави турске политичаре у одржавању предизборног скупа на територији БиХ због блиских веза „вође босанских муслимана Изетбеговића и његове СДА и Ердоганове владајуће АК партије“.

„Евроњуз“ пише да Ердоганово присуство у БиХ пркоси другим европским земљама, укључујући Холандију, Њемачку и Аустрију, које су спречиле турске политичаре да одрже предизборни скуп на њиховом тлу, а АФП наводи да је јавност подељена, док су Ројтерс и Спутњик писали о спекулацијама о покушају атентата на турског председника.

        Независне новине

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*