ИЗГУБИЛИ ИЗБОРЕ и не желе да поднесу оставке

0

Пет странака које иначе имају посланике у Скупштини Србије доживеле су дебакл на изборима у Београду, где су у прошлости готово сви бележили најбоље резултате. Упркос недељном фијаску, ниједан лидер нити члан руководства тих партија није поднео оставку – бар засад.

Без сумње, најлошији утисак оставила је Демократска странка, предвођена Драганом Шутановцем, коју је подржало свега 2,1 одсто, или око 18.000 грађана. На овим изборима демократе су изашле у коалицији са Новом странком Зорана Живковића и Социјалдемократском странком Бориса Тадића.

Драган Шутановац и Весна Ракић Водинелић у изборној ноћи након саопштавања резултата
Недељни резултат је истовремено и најгори у историји ДС-а у Београду. Од увођења вишестраначја у Србији, није се догодило да та партија не пређе цензус, а како су нам рекли неки чланови демократа, досад у престоници нису освојили испод 7 одсто гласова.

Утисак је још лошији ако се најсвежији резултати упореде са оним из 2012. и 2014. године. Пре шест година ДС је у престоници имао скоро 17 пута већу подршку – за ту странку гласало је 35,18 одсто или укупно 295.833 бирача. Две године касније, када су демократе смењене са власти у Београду, добили су подршку 126.429 грађана или 16,26 одсто изашлих на изборе.

Да ли је све ово било довољно да комплетно руководство још у изборној ноћи поднесе оставке? Очигледно да засад није, а да ли ће ускоро догодити питали смо Драгана Шутановца.

– Размишљам о свим опцијама. Све ће бити јасније наредних дана, само мало да нам се главе охладе – рекао нам је Шутановац.

Да је нервоза у странци висока сведочи твит Бранимира Кузмановића, функционера ДС и некадашњег председника општине Врачар, који је одмах после проглашења резултата избора затражио оставку – али не од Шутановца, већ од Балше Божовића, председника београдског одбора демократа! Кузмановић се обратио Божовићу и констатовао да се ДС у време откако је Божовић на челу Градског одбора спустио са 20 одсто на 2,9 одсто подршке.

„Признајем да си борац. Немој молим те да смењујеш још једног председника, поднеси оставку“, поручио је Кузмановић Божовићу.

Изгледа да нико не сме да каже, па ћу ево као познато кукурикало да кажем:@Балсхоне Борац си, признајем. Него, од како си председник Градског нешто смо се спустили са 20% на 2.9%. Немој, молим те, да смењујеш још једног председника, поднеси оставку.

Јовановић уместо подношења оставке изнео срамне оптужбе

О оставци очигледно не размишља председник ЛДП-а Чедомир Јовановић, чија је странка на београдским изборима добила 0,2 одсто или око 1.650 гласова, што је мање и од подршке коју су имали „гиганти“ попут Руске странке са 0,4 одсто.

На претходном изјашњавању грађана у Београду партија Јовановића није прешла цензус, што је и тада било изненађење. Ипак, том приликом се бар нису обрукали – освојили су 25.762 гласова или 3,2 одсто, што је 15 пута више него јуче.

Чедомир Јовановић за „Блиц“ каже да су урадили једино што су могли.

– То значи искористити изборну кампању како би се промовисала нова политичка генерација и мислим да смо тај циљ остварили – наводи Јовановић.

На наше потпитање да ли ће поднети оставку, Јовановић је оптужио новинарку „Блица“ да „узима 100 евра за текстове које објављује“, љут и због инсистирања на одговору, али и због писања о заплењеној јахти у Хрватској, која се, према објавама тамошњих медија, налази у његовом власништву.

Радуловић ни реч о оставци

Ни лидер ДЈБ Саша Радуловић јуче није желео да одговори да ли ће поднети оставку због дебакла на изборима, који се негде и наслућивао након лошег резултата лане на председничким изборима, на којима је у Београду освојио 14.129 гласова. Сада је заједно са покретом Двери добио око 32.000 гласова, што је скоро три пута мање него на парламентарним изборима 2016, када је само у Београду за њега гласало 93.644 грађана.

У писменом одговору „Блицу“ Радуловић је навео да ништа не жели да коментарише док не добије увид у комплетни изборни материјал. Покушали смо да добијемо одговор и од лидера Двери и његовог коалиционог партнера Бошка Обрадовића, али ни он ни његов саветник за медије нису одговарали на наше позиве и поруке.

Милош Јовановић: Тражићу да ми се изгласа поверење

Да ће његова позиција у странци бити на дневном реду „Блицу“ је потврдио само Милош Јовановић, председник ДСС-а, странке која је на изборима освојила свега 1,1 одсто гласова, иако је у Београду у прошлости имала велико упориште. За некадашњу странку Војислава Коштунице гласало је око 9.000 бирача.

– Очекивали смо мало више од броја гласова које смо добили, али сваки почетак је тежак. Није прошло довољно времена да се помовишемо у оваквим медијским околностима. Ипак, лично ћу поставити питање моје одговорности и на следећем састанку о странци тражићу да ми се изгласа поверење – наводи Јовановић.

На претходним београдским изборима, 2014. године, ДСС је освојио 51.435 гласова или 6,39 одсто.

 

блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*