Измештају се мигранти из центра Београда. Затвара се центар у Шиду!

Прихватни центар за мигранте у Шиду се затвара, а у скором року, изместиће се и мигранти из центра Београда, каже за РТС државни секретар Министарства рада Ненад Иванишевић.

0

„Постигнут је договор, Комесаријат за избеглице је изнео тачне локације где је свако од тих миграната у граду, у којим центрима има места, направили смо план, заједно ћемо са НВО тим људима јасно рећи да је просто немогуће више да остану ту, нема смисла“, рекао је Ненад Иванишевић у Јутарњем програму РТС-а.

Каже да је прочитао захтеве људи у Београду, којима је непријатно да касно пролазе поред Економског факултета, а и да су се и студенти тог факултета жалили на понашање миграната, који спавају у парку.

„Управо зато је КИРС направио план измештања миграната из центра Београда у наредних 20 дана. Није их лако тек тако изместити, пре свега, ради се о живим људима, а ми не желимо да применимо силу. То што је непримењујемо, не показује слабост, већ управо хуманост коју хоћемо до краја максимално да покажемо“, наглашава Иванишевић.

Према његовим речима, у веома скором року у Београду, „на један хуман начин, мигрантима у центру Београда биће понуђено да се иселе“.

„Не верујем да ће одбити, држава има јасне механизме да на прави начин представи ситуацију која је најбоља за мигранте“, јасан је Иванишевић.

Говорећи о Прихватном центру у Шиду, Иванишевић је истакао да је договорено да он полако буде исељен, те да намерно каже – полако, будући да се ради о људима.

„Не можемо ми живе људе потрпати у неке камионе и превозити у неке друге крајеве. Пре свега, није хумано, нисмо се тако односили према њима, па нећемо ни убудуће. Расељавају се они у Адашевце, у Принциповац, имамо места и у другим центрима, тако да у овом моменту, углавном су остале породице са децом, против којих, наравно, нико ни у Шиду нема ништа“, рекао је државни секретар.

Према његовим речима, у последње време било је три-четири инцидента са мигрантима, један у Шиду, и нагласио да му је стварно жао уколико је било ко од грађана Србије због те ситуације имао неке непријатности.

„С обзиром на број људи који је прошао кроз Шид, можемо да кажемо да је број инцидената занемарљив, а са друге стране, разумемо грађане општине Шид, јер је на територији те општине највећи број миграната стациониран. Уосталом, то је тако после затварања тог излаза за Хрватску. Наравно, Шид је одговорна општина, ми смо са њима сарађивали и сарађујемо свакодневно и хвала председнику општине што је цела ситуација координисана са државом и није измакла контроли“, рекао је Иванишевић.

Истиче да онај део миграната на које су људи у Шиду имали примедбе, није више тамо, а да МУП, заједно са Комесаријатом за избеглице и радном групом за решавање проблема мешовитих миграционих токова, активно ради на томе да нема неконтролисаног кретања, илегалних улазака.

Наводи да у овом моменту, на Келебији и Хоргошу има тек по пет људи, за разлику од ситуације прошле године, када их је било 700-800.

РТС/Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*