Израелски маратонац , који је преживео Холокауст, после 70 година поново у свом родном Београду

0

Двоструки Олимпијац, професор емеритус на Бен-Гурион универзитету у Израелу, светски рекордер за препешачених 50 миља и носилац Пјер де Kубертин медаље за изузетан допринос Олимпијском покрету, професор Шаул Ладањи, након 70 година поново ће посетити свој родни Беогд.

Шаул Ладањи рођен је у Београду 1936. године. Преживео је рушење родитељске куће у бомбардовању Београда 1941. године и са родитељима побегао у Мађарску. Одведен у Берген- Белсен концентрациони логор 1944. година и преживео гасну комору која се у том тренутку покварила, а спасао се у „Kастнеровом возу“. Четири године касније емигрирао је у Израел, постао олимпијски шампион у брзом ходању и маратону, професор универзитета и аутор стотине научних радова.

Невероватна животна прича и судбина води га до Олимпијским игара у Минхену 1972. године када је преживео напад палестинских терориста на његов олимпијски тим тако што је искочио кроз прозор.

Ладањи ће током априла посетити Београд, одржати предавање студентима Факултета политичких наука, посетити израелску амбасаду, Олимпијски комитет Србије, Београдски маратон, на ком ће и учествовати.

О томе како се десило да Шаул Ладањи после 70 година поново дође у свој родни град, прича Роберт Чобан, председник Цолор Пресс Групе:

„Истражујући на Википедији наишао сам на одредницу на енглеском језику посвећену Шаулу. Видео сам да човек има филмску биографију по којој би се могао снимити холивудски филм, да је рођен у Београду, а да о њему не постоји ниједан текст на српском језику нити српска страница на Википедији! Објавио сам пост о њему на свом Фејсбук профилу након чега је колега Борис Триван на ноизз.рс објавио први текст о Шаулу на српском. Пола године касније када је поводом јеврејског празника Ханука посетила Нови Сад и наш фестивал Wинтерфест, Шаулову занимљиву животну сторију испричао сам Џени Седов, заменици амбасадорке Израела која је рекла да ће покушати да га пронађе“, прича Чобан.

Неколико недеља касније Џени и он су добили мејл са Шаулове адресе у којем је писало: Радо ћу доћи у Београд и учествовати на Београдском маратону!

„Увек сам срећан када се деси нешто овако јер је то доказ да је моћ медија у сарадњи са људима добре воље – готово неограничена“, каже Роберт Чобан.

Ладањи, у својој 82. години, и даље сваке године учествује у разним пешачким догађајима и свакодневно препешачи најмање 11 километара. Свој рођендан обележава интересантном традицијом тако што препешаћи онолико километара колико је напунио година

НЕ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*