Израелски министар: „Ердоган је антисемита, треба да делујемо против Турске“

0

Израелски министар јавне безбедности Гилад Ердан критиковао је председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана због његове осуде насиља на граници с појасом Газе.
Ердан је Ердогана назвао „антисемитом“.

„Антисемита Ердоган наставља да подржава Хамас, да делује у Јерусалиму“, рекао је Ердан за израелски војни радио, изразивши жаљење што је 2016. године гласао за споразум о поновном приближавању Израела и Турске након кризе у односима две земље настале 2010. године, када су израелски поморски командоси убили десет Турака пропалестинских активиста на броду који је носио помоћ појасу Газе.

Министар је такође рекао да је Израел требало да делује против Турске „у међународној арени и призна геноцид над Јерменима који је починила Отоманска империја“.

„Морамо устати против непријатељства и антисемитизма Ердогана“, изјавио је Ердан, означивши Турску „земљом која коље Kурде и држи под окупацијом северни Kипар а на Западу је прихваћена као легитимна држава“.

Ердогановој изјави претходила је вербална размена увреда у недељу када је он у одговору на насиље на граници с појасом Газе у петак, у коме је убијено 17 Палестинаца, рекао да је Израел „терористичка држава и окупатор“, а да је израелски премијер Бењамин Нетањаху „терориста“.

„Свако ко држи под окупацијом северни Kипар, напада Kурде, масакрира цивиле у Африну (у Сирији) не би требало да нас учи о моралности и вредности“, одговорио је на то Нетањаху.

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*