„Изречено 12.000 хитних мера за насиље у породици“

0

Министарка правде Нела Kубуровић изјавила је да Закон о спречавању насиља у породици првенствено има превентивну функцију.

Она је нагласила да је током његове примене размотрено више од 30.000 случајева насиља у породици, а да је изречено више од 12.000 хитних мера.

На питање да ли је задовољна увођењем Закона о спречавању насиља у породици, имајући у виду да се он примењује скоро годину дана, а да је 18 жена убијено у породичном насиљу од почетка 2018, Kубуровић је истакла да је основни циљ тог закона био мултисекторска сарадња и добра координација између полиције, тужилаштва и судова, те је оценила да је закон то успео да постигне.

Она је, ипак, сагласна да су потребне додатне мере да би се побољшала статистика.

„Можемо рећи да пре свега има превентивну функцију. Пријављено је око 30.000 случајева насиља у породици, што значи да је закон превентивно деловао. Имајући у виду број изречених хитних мера, више од 12.000, значи да је у свим тим ситуацијама спречено да дође до ескалације насиље и самог насиља, уколико је био случај да је непосредно претила опасност“, рекла је Kубуровић за РТС.

Она је додала да, када је реч о броју од 30.000 размотрених случајева, то нису само нови пријављени случајеви, већ се тужилаштво и судови баве и раније пријављеним случајевима.

Kубуровић је подсетила да се 1. јуна навршава годину дана како се примењује Закон о спречавању насиља у породици, те је навела да ће се пре тог дана поново састати савет, који је формиран у складу са наведеним законом, где ће се анализирати сви резултати рада.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*