„JA SA KOSOVA NE IDEM“: 11 godina od smrti pjesnikinje Darinke Jevrić

0

Pjesnici Udruženja književnika Crne Gore na Tribini „Riječ“ u Podgorici večeras su povodom 11 godina od smrti Darinke Jevrić podsjetili na život i stvaralaštvo jedne od najznačajnijih savremenih srpskih pjesnikinja.
Govoreći o Darinki Jevrić, koja će biti zapamćena po riječima „Ja sa Kosova ne idem“ u vrijeme egzodusa Srba 1999. godine, urednik Tribine „Riječ“ pjesnikinja Milica Kralj podsjetila je da je Jevrićeva do martovskog pogroma 2004. godine ostala da živi u Prištini i da i životom i pjesmom u potpunosti dijeli sudbinu svog roda.

„Njeno ime i njena nepokolebljiva odluka – geslo `Ja sa Kosova ne idem, to nije saglasno sa mojom poezijom` – simbolizuje srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekla je Milica Kralj.

Ona je naglasila da je Darinka Jevrić bila zatvorena u geto sa sunarodnicima, odakle je sabirala svirepo i nemilosrdno iskustvo vjekovne srpske žrtve i ispisala autentično potresno pjesničko svjedočanstvo stradanja i patnje.

„Slavjanska gospa, pesnikinja Darinka Jevrić `darovateljica reči uzorne` i `Vila Ravijojla srpskog pesništva` i `sestra i večna nevesta` – kako su je iz milošte nazivala pesnička sabraća, opjevala je snažnom nepokolebljivom i neposustalom pesmom sve muke usudnog kosmetskog prostora“, dodala je Milica Kralj.

O životu i stvaralaštvu i etičkoj postojanosti Darinke Jevrić govorili su prijatelji, poštovaoci njene rodoplemenite životne i pjesničke subine.

Darinka Jevrić rođena je 21. oktobra 1947. godine u Glođanima kraj Peći.

Objavila je pjesničke knjige „Dodir leta“, „Prevareni tišinom“, „Nestvarni zapisi“, „Ižice“, „Hvostanska zemlja“, „Slovo ljubve“, „Judin poljubac“, „Dečanska zvona i druge pesme“, a posthumno su objavljene „Poslanice s Prokletija“ /priredile Mitra Reljić i Nada Pavićević/.

Dobitnica je književnih nagrada Mladosti, Limskih večeri poezije, Ratkovićevih večeri, Smederevske pesničke jeseni, „Lazar Vučković“, Vukove nagrade, Gračaničke povelje, „Milice Stojadinović Srpkinje“, Matićeve povelje, „Gordana Todorović“ i posthumno Povelje tribine „Riječ četvrtkom“-„Knez Lazar“ i nagrada UNIREKS-a „Dušan Kostić“.

Pjesnici i prijatelji su večeras u sjećanjima na Darinku Jevrić podsjetili kako je krajem 80-godina prošlog vijeka demonstrativno napustila Društvo književnika Kosova i odbila Decembarsku nagradu Kosova.

Radni vijek provela je u prištinskom „Jedinstvu“ i kao urednik poezije u časopisu „Stremljenja“, a bila je i član uredništva novosadske „Scene“.

Darinka Jevrić umrla je 16. februara 2007. godine“.

Srna

POSTAVI ODGOVOR

*