ЈАН КАВАН: ЕУ не може да користи Косово као ултиматум

0

Некадашњи шеф чешке дипломатије: Петиција против независности подсетник на насиље над правом.Не сме се само на српску страну вршити притисак

А потписивање петиције за чешко повлачење признавања Косова одлучили смо се да бисмо још једном указали на правно неприхватљив преседан једностраног проглашења назависности дела српске територије пре тачно 10 година. Чином проглашења независности, као и признавање такве независности од великог дела међународне заједнице, створени су огромни проблеми у функционисању светског правног поретка, а ако се овај спор не реши праведно, добићемо само нове нерешиве међународне спорове. Овако, у интервјуу за „Новости“, говори Јан Каван, потпредседник владе у Прагу, некадашњи шеф дипломатије и председник Генералне скуштине УН, у тренутку када је Чешка признала Косово.

Каван је први чешки политичар који је ставио своје име испод текста петиције којом је у Чешкој минулог викенда обележано 10 година тзв. независности Косова.

* Како је дошло до организовања потписивања петиције за повлачење признавања независности?

– То је била идеја посланика Социјалдемократске партије Јарослава Фолдине и његових српских пријатеља, која је наишла на подршку посланика из скоро свих чешких странака. Нисам наиван да поверујем да ће после ње Чешка влада повући своје признање, али сам сигуран да ће се о преседану тзв. косовске независности поново дискутовати у нашој скупштини. Такође, петицијом смо хтели да укажемо на то под којим околностима је Чешка 2008. прекршила међународно право. Наиме, парламент је декларацијом тражио од владе да подржи наставак дијалога Београда и Приштине до прихватљивог решења за обе стране, али је влада Мирослава Тополанека на „викенд-заседању“ у Теплицама донела одлуку о признавању. И тада сам био против тог решења, али смо били прегласани.

* Ви сте први потписник петиције…?

– Пошто ја познајем међународно право, захваљујући и студијама у Лондону и пракси коју сам имао као председавајући Генералне скупштине УН у Њујорку, једнострано проглашење независности Косова 2008. је нарушавање међународног права. На то сам хтео поново јасно да укажем.

* Да ли је Чешка нешто добила после признавања Косово?

– Од Вашингтона и Брисела, мислим да нисмо добили ништа. То је било, пре свега, питање тадашње владе.

* А свет, шта је он добио?

– Настао је заиста велики проблем у важећем међународном праву када је срушен постулат да се не дозвољава отцепљење дела државе без сагласности заинтересованих страна. У случају КиМ, таквог споразума није било. Сада се на примерима Крима, Абхазије, Осетије, Каталоније… види колико је била погрешна одлука о томе да се направи косовски преседан. Огроман део међународне заједнице, пре свега Америка и Европа, направио је проблем, и време је да се он реши на поштен начин.

* Београду се сада нуди, као шаргарепа, улазак у ЕУ, у случају да се сложи да јој се отме део територије.

– Мислим да сам веома проевропски политичар, сагласан идејама на којима је створена ЕУ, али нисам сагласан са сваком политиком ЕУ, и заиста верујем да се Европа мора значајно реформисати. Такође сам за улазак Србије у друштво европских земаља, али ако је неко поставио вашој земљи услов да за чланство у ЕУ мора да призна Косово – на то гледам као на ултиматум. Изнуда као средство у политици не сме да се толерише.

* Имате ли неки предлог за решење спора Београда и Приштине?

– Залажем се да Београд и Приштина у ЕУ уђу у истом тренутку, али после постизања споразума који је прихватљив за обе стране. Компромис значи да ће обе стране нешто изгубити а нешто добити. У преговоре се мора ући из „тренутне реалности“, која ми се не свиђа, али ипак мора да се прихвати. Не сме се и не може се само на српску страну вршити притисак и условљавати земља. Са уценама се неће добити ништа.

* Признаћете да уцене међународне заједнице према нашој земљи ипак нису „преседан“.

– Радо бих додао да сам 1999, као министар спољних послова, с пуном сагланошћу, тада премијера, Милоша Земана, иницирао састанак о мировној резолуцији усред бомбардовања, како би се прекинуло ратовање против СРЈ и осигурали услови за мир. Тада је позитивно реаговао министар спољних послова Грчке Папандреу, и тако је настала чешко-грчка мировна иницијатива, која је била за мировно решење, за крај бомбардовања и стварање стабилности на Балкану. Драго ми је што је неколико недеља касније био постигнут договор о крају рата. Подвлачим, у Резолуцији 1244 СБ преузете су формуле из чешко-грчке мировне иницијативе. Та резолуција и даље важи и јасно констатује да не сме доћи до нарушавања територијалне целовитости Србије, и у том смислу Косово је саставни део Србије. Једногласно проглашење независности схватам као кршење ове значајне резолуције.

ИЗАЗИВАЊЕ РУСИЈЕ

* Спадате у политичаре који се противе прављењу страшила од Русије…

– Уверен сам да безбедност Европе зависи од одсуства напетости и од договора између главних светских актера са активним учешећем Руске Федерације у стварању безбедносне архитектуре Европе. Претње Русији, или присуство НАТО близу руских граница, што Руси, с обзиром на своју историју, морају да схвате као угрожавање своје безбедности, не доприносе смиривању ситуације.

НИСТЕ ОСТАВЉЕНИ САМИ

* Утисак је да Чешка и председник Земан најгласније у ЕУ критикују признавање једностране независности Косова.

– Милош Земан је био премијер, а ја министар спољних послова када смо осудили оно што је чинила ОВК по Космету и решење о независности српске покрајине. Учествовао сам са Земаном у низу међународних састанака и сусрета са представницима других држава, где је он тај став понављао, и веома ми је драго што он за ових 10 година није променио мишљење. С друге стране, не слажем се са формулацијом да је Чешка једина земља која критикује понашање Брисела и Вашингтона. У многим стварима се слажемо са премијером Словачке Робертом Фицом, који критикује ЕУ за исте ствари.Словачка спада међу пет земља ЕУ које нису признале независност Косова, а то су Шпанија, Кипар, Грчка и Румунија. Има много веома значајних земаља као што су Кина, Русија и Индија, којима не пада на памет да предузму такав корак.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*