„ЈАНЕK ИДЕ ДА ЧУВА НАТАШУ. ТИ БРАТ ЧУВАЈ СРБИЈУ“

0

Романтизирана прича о Словаку Јанеку кога је у Србију довукао „дух“ плавокосе Ужичанке Наташе, чији живот није успео да спасе, од синоћ је највише
лајкована и дељена објава на Фејсбуку.

Анегдоту о Јанеку, који је и пре два дана и сам умро у Kлиничком центру Србије, објавио је Никола Хаџи Николић, фронтмен групе 357. Николић описује како је пре године у околини Бајне Баште упознао овог Словака. Иако не говоре ниједан заједнички језик, Јанек је Николи успео да детаљно објасни како га је у Србију довела ноћна мора, сећање на Ужичанку Наташу којој у Грчкој није успео да спасе живот. Наташа се давила у мору, он је скочио да је спасе, али је девојка потонула. Успомена на њу га је толико прогонило да је дошао у њен крај.
Никола је Пољаку наводно објаснио како да се спасе „духа“ ове девојке. Јанек се преселио у Србију, запослио у фабрици која ради са азбестом, али се ускоро разболео и завршио на одељењу за плућне болести KЦС-а. У уторак вече послао је Николи селфи и поруку „Драги брат српски, Јанек иде да чува Наташу. Ти брат чувај Србију“. Преминуо је у току операције. Уз пост је била и објављена слика из болнице у којој мушкарац средњих година држи крававу марамицу.
Објава је за кратко време изазвала лавину коментара и сажаљења и постала једна од најдељенијих у току дана. Ипак, прича је потпуно измишљена, иако се иза ње заиста крије прича о болести, као и два пријатеља који и поред здравствених тегоба нису клонули духом.

Слика са поста заправо припада Николином другу Миљану Фуртули, који је за „Блиц“ потврдио као заиста јесте тешко болестан.

– Група 357 је издала албум пре неколико месеци и сви који су чули нове ствари су се одушевили, али ником ништа. Ја сам се недавно задесио у овој ситуацији – флека на плућима, искашљавање крви, болница. Никола ме редовно посећује, као и моји други другари. Једном је дошао код мене и рекао „Хоћеш да направим најтужнију причу на свету, лажну вест са твојом сликом коју ће људи да шерују више него то да је 357 објавио нови албум. Kладим се да ће да објаве све новине“ – прича Миљан за „Блиц“.
Kако тврди, он сам у то није поверовао, убеђен да ће га на Николином профилу познати заједнички пријатељи и разоткрити подвалу.

– Онда смо се опкладили. Ако ја оздравим и изгубим, водим га на море, а ако он изгуби, на море ћемо о његовом трошку. Мислио сам да се шали када ми је синоћ рекао да је лавина кренула. Још је у тексту јасно да је реч о будалаштини, мислим „Словак пољског порекла који живи у Естонији“. Његова поента је била да покаже како у ријалитију звани Фејсбук можеш да поделиш измишљену причу и да она добије сјајан одзив, а прави рок енд рол остаје у сенци. Чак су и неки наши пријатељи, који су видели слику, били тужни и без шале писали „вечна му слава“ – каже Миљан кроз смех. Њему је цела ситуација веома забавна и све је нам је испричао са дозом неверице и хумора.

Нада да ће му још ове године здравље дозволити да пријатеља части летовањем у Црној Гори.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*