Janjić: Hoćemo u vlast, ali ne po svaku cenu

0

O Evropskoj prestonici kulture, aktuelnoj vlasti i gradonačelniku Novog Sada, lokalnim izborima i drugim gradskim temama… razgovarali smo sa Mihailom Janjićem, članom Predsedništva Srpske desnice.

Šta očekujete od “Evropske prestonice kulture” i hoće li ta titula nešto značajno doneti Novom Sadu?

-Evropska prestonica kulture predstavlja najveće priznanje koje jedan grad može da zasluži u evropskim okvirima. Ova titula je dokaz koliko je naša Srpska Atina visoko pozicionirana u aktuelnim evropskim kulturnim trendovima. Benefiti od ove titule gotovo da su nesagledivi u pozitivnom smislu. Evropski fondovi koji će biti dostupni našem Novom Sadu u narednom periodu omogućiće i značajno jačanje i unapređenje institucionalnih kapaciteta naših ustanova kulture. O novim kulturnim programima i kulturnoj ponudi da i ne govorimo. Zvanična statistika ukazuje na to da broj turista u našem gradu iz godine u godinu drastično raste… Ova titula će dodatno uticati na to da naš Novi Sad postane istinski evropski brend u koga će cela Evropa želeti da pohrli. Veći broj turista, više novca za naš budžet, više razvojnih šansi za naš Novi Sad koji će 2021. godine postati centar Evrope i zbog te činjenice bi trebalo da budemo ponosni.

INTERVJU SA MIHAILOM JANJIĆEM: “HOĆEMO U VLAST, ALI NE PO SVAKU CENU!” 1

Kako gledate na nezadovoljtsvo dela građana zbog urbanističkih odluka vlasti?

-Govorimo o minornoj manjini politički motivisanih aktivista, a nikako o delu građana. Nedavni protest ispred Skupštine grada, nakon usvajanja urbanističkog plana za naselje Liman, gde se okupilo svega njih desetak i sedam pasa sa sve novinarima “N1” televizije, najbolje opisiju podršku građana kada je u pitanju razvoj infrastrukture i urbanizma grada Novog Sada. Koliko daleko su otišli sa svojom patološkom mržnjom prema gradonačelniku Milošu Vučeviću i gradu Novom Sadu, govori činjenica da su isti ti aktivisti protestovali i protiv gradnje vrtića, što je jedinstveni slučaj u svetu. Pitam se samo kome smetaju vrtići, garaže, parkinzi, škole, novi sportski centri… u krajnjem kome smeta moderan Novi Sad?

Hoćete li i kako učestvovati na predstojećim lokalnim izborima?

-Odluku o tome doneće Predsedništvo stranke. Srpska desnica teži da sutra bude faktor odlučivanja i deo vlasti, ali ne i po svaku cenu. Ono što je sigurno to je da ćemo u Novom Sadu ostvariti rezultat koji će mnoge iznenaditi. Rano je još govoriti o potencijalnim koalicionim partnerima, ali oni će svakako biti srodnog političkog programa i platforme. Najbitnije je da smo izgradili ozbiljnu strukturu stranke, i da imamo ponuditi i predstaviti vrlo kvalitetne i kompetente ljude koji će opravdati poverenja svojih sugrađana.

Šta je potrebno učiniti u narednom periodu, da bi Novi Sad postao ozbiljan grad?

-Novi Sad i te kako jeste ozbiljan grad, o čemu i svedoči titula Evropske prestonice kulture a o čijoj sam značajnosti govorio. Ali, ako pitate čemu bi se još više moglo posvetiti pažnje, to je svakako naša slobodarska tradicija grada i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Potrebno je više sredstava preusmeriti u nacionalne institucije kao što su Matica srpska i Srpsko narodno pozorište ali i u obnovu i restauraciju hramova i spomenika na čitavoj teritoriji Novog Sada… Dolaskom Miloša Vučevića na čelo grada, istina, mnogo se uradilo po tom pitanju. Iako bi kao političkom rivalu gospodinu gradonačelniku mogao zameriti određene poteze, što neretko i činim, ipak, verujem da će u budućnosti Novosađani Miloša pamtiti kao velikog graditelja i čoveka koji je od Novog Sada stvorio ozbiljnu, tradicionalnu i modernu ,,Srpsku Atinu“.

INTERVJU SA MIHAILOM JANJIĆEM: “HOĆEMO U VLAST, ALI NE PO SVAKU CENU!” 2

Dokumentarni film snimnjen o vašem lideru Miši Vaciću nakon projekcije u Novom Sadu izazvao je lavinu reakcija i komentara, naročito onih iz liberalnih krugova…

-Ovaj film kao autentično svedočanstvo jednog tmurnog vremena u kome je Miša Vacić bio simbol otpora progonu i ludilu direktno razotkriva te krugove i njihov zlotvorski odnos prema Srbiji i srpskom narodu, te su i njihove reakcije očekivane.
O tome ko je zapravo Miša možda i najbolje govori upravo projekcija filma u Novom Sadu gde se okupilo više od stotinu uglednih Novosađana među kojima umetnici, lekari, novinari, sportisti, predstavnici pokrajinske Vlade i grada Novog Sada… Njegovu borbu i gotovo decenijsko stradanje narod i te kako ceni i poštuje.

Inače, odnedavno ste ušli i u boks…

-Moram priznati da nikada nisam bio talenat u sportu, naročito u borilačkom, ali sam veliki zaljubljenik sporta.
Na poziv naših proslavljenih boksera iz Novog Sada koji su dugo godina u tom sportu, prihvatio sam da učestvujem u osnivanju kluba koji će nositi ime našeg slavnog vojskovođe Vojvode Stepe Stepanovića. Boks u Srbiji, zahvaljujući ponajviše predsedniku saveza gospodinu Nenadu Borovčaninu, dostigao je svoj vrhunac, faktički danas ne postoji takmičenje u kojem se naši bokseri nisu okitili medaljama. Mora se priznati da se u sport dosta više ulaže za razliku od nekih prethodnih godina, što mnogo utiče i na vaspitanje i zdrav život naših mladih naraštaja, ali i predstavljanje naše države u svetu. Iako osim ljubavi prema sportu i svom gradu nemam ništa više pružiti, verujem da ću opravdati ukazano poverenje i da će moj rad i delovanje biti na opštu korist.

POSTAVI ODGOVOR

*