Janjić: Kosovo je pod okupacijom, nije prvi put u istoriji, ali bi bilo prvi put da ga se odreknemo!

0

Prihvatamo činjenicu da je jedan deo naše zemlje pod tuđinskom vlašću i žao nam je što je tako ispalo. Vekovima smo bili pod turskom vlašću i dočekali smo slobodu. Ali NIKADA se nismo odrekli Kosova i Metohije kao srpskog Jerusalima.

Verovatno ste dobro upoznati sa temom, pa ako nam možete dati svoje mišljenje o borbi Srbije i Srba za odbranu Kosmeta u svetu. Koliko su država i srpski nevladin sektor, Srbi uopšte, u svom delovanju u poslednjih desetak godina bili aktivni i organizovani na polju šire promocije istine o Kosmetu u svetu?!

Svako treba da se bori na svoj način. Mi ovde živimo na terenu sa našim ljudima u albanski većinskim prostorima KiM iako većina Srba na Kosovu živi upravo južno, a ne severno od reke Ibra. Moramo da sarađujemo sa svim ljudima dobre volje, pa čak i da razgovaramo i sa onima sa kojima se u svemu ne slažemo, stalno svedočeći našu kulturu, istoriju i istinu. Grčka je u odbrani imena Makedonije svojevremeno na svim aerodromima i graničnim prelazima imala velike postere sa prikazom ovog dela grčke istorije. Gde su sada takvi posteri i bilbordi po Srbiji.

S jedne strane se traži od zemalja da odbace priznanje Kosova, a sa druge strane se tajnim razgovorima nude delovi teritorije Srbije ne samo Kosovu već i mogućoj Velikoj Albaniji. Naše pojedine diplomate putuju u Brisel i pričaju protiv Rusije, a potom idu u Moskvu i pričaju protiv Zapada. Ovo je potpuni sumrak srpske diplomatije i nije ni čudo što nas i jedni i drugi gledaju sa neskrivenim sažaljenjem.

 

Ukoliko bi sutra seli za sto sa Aleksandrom Vučićem, šta bi zapravo bio Vaš savet njemu!? Šta je ono najvažnije što bi ste mu rekli!?

Ono što sam jednom ranije i imao priliku da mu kažem. Naš narod je zabrinut zbog priča o podeli jer se brinemo šta će biti sa našim narodom, svetinjama. Siguran sam da bi imao ogromnu podršku celokupnog naroda i naše Crkve ukoliko bi odlučno stao u odbranu stvarnih interesa i dostojanstva Srbije.

Razumem dobro da treba da sarađujemo sa svetom i Istokom i Zapadom i to je uvek bilo opredeljenje Srbije, ali mora da postoje granice dostojanstva i moralnosti. Ljudi nisu samo brojke i procenti ili neka statistička greška.

Deo Srbije je sticajem raznih okolnosti privremeno van ustavno-pravnog sistema naše zemlje. To je tužna činjenica, ali ne i nepromenjiva. Potrudimo se da to promenimo tako što ćemo raditi sa svima, pa i sa kosovskim Albancima na tome da sarađujemo u svemu u čemu možemo da sarađujemo, da popravimo uslove života ljudi, da pokažemo da nismo za zamrznuti konflikt i sukobe, ali da budemo jasni i čvrsti u stavu da teritorija Srbije (koju priznaje najveći broj stanovnika naše planete, Ujedinjene nacije, pa čak ni cela EU ne priznaje tzv. nezavisno Kosovo) jednostavno nije na prodaju. Da li će nas neko zbog toga bombardovati opet ili uvoditi sankcije, nisam sasvim siguran, drugačija su sada vremena od 1999. godine.

Treba da radimo na vladavini zakona, prava, na ekonomskom oporavku, na borbi protiv organizovanog kriminala i drugim ključnim problemima koji danas opterećuju Srbiju, ali Kosovo, kao ni bilo koji deo naše zemlje nećemo predavati ni prodavati. Ako neko zauzme ono što je vekovima naše, kao što naš Patrijarh kaže, pre ili kasnije to može biti vraćeno. Tapije (zemljišne knjige) ostaju. Uvek bih ponovio reči velikog pesnika Matije Bećkovića: „Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, zašto se toliko ustručavaju?“

Za kraj, Vaša poruka jednom običnom prosečnom Srbinu!?

Budimo hrabri i jedinstveni čvrsto okupljeni oko jasnog, nepodeljenog i čvrstog stava našeg Patrijarha i Arhijereja SPC koji su na Sv. Arhijerejskom Saboru SPC u maju ove godine jasno rekli: NE priznavanju tzv. nezavisnog Kosova, NE podeli vekovnih srpskih zemalja i odricanju onoga što predstavlja dušu našeg naroda. Crkva ne može da zameni državu, ali Crkva čuva dušu našeg naroda i vekovima je bila i opstala uz svoj narod, a državne vlasti su se menjale i menjaće se dok je sveta i veka.

Izvor: Komersant.rs

POSTAVI ODGOVOR

*