Јањић: Нема основа да СБ УН расправља о Трепчи

0

Аналитичар Душан Јањић оценио је данас да Србија ништа правно не може да уради поводом усвајања Закона о Трепчи у Скупштини Kосова и да једино може да проба да политички, пропагандно и дипломатски „смањи штету или нешто добије из целе приче“.

Јањић је агенцији Бета казао да је предлог шефа канцеларије Владе Србије за Kосово и Метохију Марка Ђурића о обраћању Савету безбедности Уједињених нација поводом усвајања закона о Трепчи „маркетиншко-политичка идеја“.

„Мислим да је то више политички потез да се каже ми се боримо до задњег часа, ја се надам да поред те маркетиншко политичке идеје ако уопште дође до седнице Савета безбедности да ће једна од сталних чланица из Европе, Америке, Британије, ставити вето. Зато што уопште неће доћи на седницу Савета безбедности“, рекао је Јањић.

Према речима Јањића, нема основа по којем би Савет безбедности УН расправљао о Трепчи, јер УМНИK је о том делу приватизације своје присуство прекинуо још 2008. „То је идеја како да бацимо лопту што даље… ЕУ је сад та где треба тражити решења ако је могуће“, рекао је Јањић

Јањић је додао да Србија нема могућности да утиче на Скупштину Kосова, осим што је то пробала преко српских посланика.

Он је рекао да и ако би се у примени закона, или у самом закону нашао основ за међународну арбитражу, онда би се јавио проблем непризнавања Kосова.

„Ако би у примени закона или у самом закону нашао основ за међународну арбитражу, ту би се онда јавио проблем што ми не признајемо Kосово. Ту нам се обија и не ради за нас такозвана статусна неутралност, јер ако га не признајемо онда је тешко наћи основ“, рекао је Јањић.

Јањић је оценио да би можда Србија могла да тужи ЕУ, али како је навео „то значи игранку без престанка“.

„Остају политичка средства, пропаганда, дипломатија“, закључио је Јањић.

Он је рекао да се нада ће влада Србије радити оно што је могуће пре свега са ЕУ, а онда са Kосовом, али и да треба да размишља да ли је могуће отворити један коп са Рашке стране.

Посланици у Скупштини Kосова усвојили су Закон о Трепчи, којим Рударско металуршки комбинат Трепча постаје акционарско друштво у којем косовска Влада има 80 одсто акција, док 20 одсто акција припадају радницима и другим акционарима.
Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*