Janjić: Vreme je da se Srbija okrene sebi

0

Srbija je nesumnjivo meta politika koje ne idu u korist dobrosusedskih odnosa i očuvanja mira i stabilnosti u regionu, ocenjuje poslednje događaje u Hrvatskoj i BiH politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić kaže da je zbog toga došlo vreme da se Srbija okrene sebi, da manje snage i medijskog prostora daje drugima, kao i da postigne nacionalni konsenzus za ozbiljan plan kako da se suprotstavi rizicima terorizma.

– Okrenimo se sebi, ojačajmo, a drugi će se onda prerasporediti – rekao je Janjić.

Odluku da se obustavi istraga protiv Almira Merdića, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici, Janjić vidi kao pokazatelj da BIH kao država ne funkcioniše i da tužilaštvo nije u stanju da uradi posao.

– Čak ako konkretno čovek nije kriv, neko je kriv, jer to se dogodilo. Znači institucije u regionu ne funkcionišu – kaže Janjić i smatra da se kriza zbog toga što političke elite nisu u stanju da odgovore na izazove svojih društava i država premešta u jednu ideološko-propagandu eskalaciju.

Milanović upropastio ekonomiju, HDZ ne može da formira vladu

Kao primer naveo je Hrvatsku u kojoj Zoran Milanović kao premijer nije mogao da reši probleme i koji je, kaže, upropastio ekonomiju, dok HDZ nije mogao da formira vladu.

Janjić veruje da se ta eskalacija može prevazići na dva načina, ili da „šumar dođe u šumu da zavede red“ što se, kaže, najverovatnije neće dogoditi, ili da se Srbija osloni na svoju stranu.

– Kao i 90-tih godina, kada se smiruje Bliski istok i Centralna Azija, Balkan je poligon za dodatnu igru. Spoljne sile nemaju interesa da se dublje bave nema, da smiruju političare, a koliko potpaljuju, videćemo – kaže Janjić.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*