Јанковић: Ђилас је један од прихватљивих кандидата за градоначелника Београда, ни бојкот није искључен

0

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић изјавио је у Новом дану да је разговарао са некадашњим градоначелником Београда Драганом Ђиласом и додао да је за предстојеће београдске изборе могућа сарадња с њим ако одлучи да се врати у политику.

„Ђилас је за Покрет један од прихватљивих кандидата за градоначелника. Док је био градоначелник, имали смо озбиљан конфликт у вези са расељавањем Рома кад сам био заштитник грађана, али је након тога прихватио стандарде и добро смо сарађивали на томе. Ђилас не мора да поклони поверење Покрету, али ћутање више није часна опција ни за кога“, рекао је Јанковић.
Одговарајући на питање о спекулацијама да би београдски избори могли бити одржани у децембру, Јанковић је оценио да је „ненормално да не знамо кад ће избори бити, јер се у Србији више не дешавају по законским роковима“.

„Најава ништа не значи, по правилу је обрнуто. Александар Вучић је пет пута рекао да неће бити кандидат за председника, па је био. Не знамо кад ће бити избори, али власт и опозиција се слажу у једном – што пре то боље“, рекао је он.

Спречити масовну изборну крађу

Према његовим речима, најбитније је обезбедити да се не изгуби ниједан глас грађана који хоће да слободно и поштено гласају.

„Друго, потребно је спречити масовну изборну крађу. Нећемо успети да спречимо сваку, али масовну морамо. И треће, да кад дођемо на власт не буде џаба сте кречили, да не будемо мање зло – да осигурамо да људи који дођу на власт то раде на начин због ког смо се почели бавити политиком“, каже он.

Додаје да ће 6. октобра бити организован у Београду први озбиљан скуп на тему масовне крађе гласова.

„Позваћемо све људе који хоће да бирају и који хоће да буду бирани на фер и поштен начин да покажемо да Србија треба да бира, а не власт саму себе“, поручио је Јанковић.

На питање о сарадњи са осталим странкама, Јанковић каже да постоје две врсте сарадње – техничка и политичка.

„Техничка сарадња је о изборним условима, а друго је политичка сарадња питање са онима с којима сродно посматрамо на политичке процесе“, објашњава он.

Додаје да је питање колона техничка ствар.

„Ако с неким имамо сродну политику, а он може да пређе цензус, нема нужности, односно спин власти је да се иде на једној листи, ако се каже да ћемо постизборно сарађивати. Ако неко има гласаче и припада опозиционом блоку, а постоји бојазан да неће прећи цензус, добродошао је. Обезбедићемо да ниједан глас не буде бачен“, каже Јанковић.

Иако се градоначелник не бира директно на изборима, Јанковић каже да ће имати кандидата јер Београђани треба да знају коме ће бити поверена та обавеза, али да тренутно то није главна тема већ питање како обезбедити фер услове за изборе.

Сигурно сарадња са Јеремићем, пре или после избора

Јанковић каже да он и Вук Јеремић немају висок степен политичке сагласности кад је реч о програмима, али наглашава да посматрају политику на сличан начин у смислу поштеног начина борбе.

„Имаћемо сигурно сарадњу, да ли ће то бити пре или после избора објавићемо. Удружићемо снаге да склонимо неподношљиву власт у Београду“, поручио је он.

Јанковић каже да са Демократском странком (ДС) „није прекинута свака сарадња“.

„Ми смо рекли да обустављамо планове о предизборној сарадњи. Свако може да се коригује, па и ДС. Имам јако пуно пријатеља и сарадника у данашњем ДС, то је место где се окупљају квалитетни људи. ДС није непријатељ, управо супротно“, рекао је Јанковић.

Он је нагласио да са Двери није могућа политичка сарадња, а за њихов позив на бојкот избора рекао је да је то увек „најлакша опција“, али да је циљ да се власт изабере.

„Морамо се борити да побољшамо услове, а ако видимо да је то бесмислено увек се можемо одлучити за бојкот. А приори не тврдим да ћемо изаћи на изборе“, рекао је Јанковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*