ЈАНKОВИЋ: Иринеј је екстремиста!

0

На патријарха српског Иринеја, који је изнео истину о тешком положају Срба у Црној Гори, нису се обрушили само црногорски премијер Душко Марковић и председник Мило Ђукановић, већ и српски опозиционари са лидером ПСГ-а Сашом Јанковићем на челу!

Патријарх Иринеј је казао да је положај Цркве у Црној Гори данас гори него под Турцима, док је положај Срба као у време НДХ.

Ђукановић је одбрусио патријарху да „нико нормалан тако нешто не би могао да помисли, а камоли изговори“ и да очекује деманти, а Марковић да је патријарх злоупотребио гостопримство. Ипак, завршни ударац је стигао из Србије. Саша Јанковић, лидер ПСГ-а, назвао је поглавара СПЦ екстремистом!

– Оцене које је патријарх Иринеј дао о положају Срба у Црној Гори представљају екстремни говор који не доприноси решавању проблема, него га погоршавају. Зато ПСГ позива патријарха Иринеја да сагледа штету коју је направила његова изјава и разјасни своју позицију – поручио је, између осталог, Јанковић, а придружили су му се још неки из опозиције.

Андрија Мандић, један од вођа црногорске опозиције, за „Ало!“ каже да је сада јасно да би Јанковић и њему слични зарад добрих односа са Ђукановићем врло радо жртвовали све Србе у Црној Гори.

– Истина боли људе из црногорског режима, а патријарх је рекао истину, она је лековита, па и за те политичаре у Србији, који би нас овде продали само да им се Мило не наљути. Kада смо код чињеница на којима је патријарх засновао своју оцену, треба знати да у Црној Гори међу члановима владе нема ниједног Србина, иако нас у Црној Гори живи 30 одсто, а готово половина грађана говори српским језиком. Од 60.000 запослених у државној администрацији, само је неколико промила оних који се изјашњавају као Срби – каже Мандић и наставља:

– То што нас не убијају као у НДХ је резултат страха од међународног суда и чињенице да Срби у Црној Гори не би седели скрштених руку.

Милун Зоговић, посланик ДФ-а, каже да су Ђукановић и Марковић већ дуже време стварали утисак да се заправо званични Београд слаже са њиховом дискриминаторском и асимилаторском политиком према Србима у Црној Гори.
– Зато је после неколико примерених реаговања са највиших званичних адреса државе Србије наступила паника, јер су ухваћени у раскораку са истином. Хистерични напади на патријарха Иринеја су одраз панике, јер мантра да се истовремено говори о добрим односима са Србијом, а да се прогоне Срби у Црној Гори више не пије воду – каже Зоговић.

ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*