Јанковић: Покрет који оснивамо радиће и ван граница наше земље

0

Све саговорнике у Бриселу интересовала је ситуација после председничких избора, протести на улицама и политички планови покрета који предводим, каже за „Политику” другопласирани на председничким изборима Саша Јанковић, после повратка из седишта ЕУ, где је имао низ састанака са представницима Европског парламента.

– Истакао сам да режим у Србији има алтернативу, да не треба попуштати његовим уценама јер им нема краја и јер ће последице сваког дана бити све веће, али и да грађани Србије губе поверење у ЕУ кад њени званичници повлађују аутократској власти која отворено руши све вредности на којима су саздане Србија и Европа. Резултати избора недвосмислено показују да власт у Србији губи поверење преварених грађана, од којих су многи у претходном периоду поверовали да ће се она заиста борити против криминала и корупције, а данас је њихов главни носилац и на велика врата их је вратила у државну структуру. Указао сам да се та власт одржава рекламирајући лажну стабилност науштрб добробити становништва и односа са народима региона, које преко својих медија подрива – поручује Јанковић.

Зашто кажете да је то лажна стабилност?

Лажну стабилност лако је доказати насловним странама владиних таблоида који свакодневно пале ватре на Балкану, да би их онда сведржећи председник-премијер као гасио, приказујући се као господар рата и мира, онај који једини може да сачува стабилност коју у ствари једино угрожавају политике нестабилности коју воде управо он и њему слични. СНС је у својим очима самодовољан, као и власт и опозиција, и нападач и одбрана, и агресор и жртва, ратнохушкач и помиритељ, поклоник и критичар – нико им више не треба за политичку комедитрагедију, сем сличних снага у региону које се као свађају, а у ствари се међусобно одржавају на власти, плашећи нас једне другима док иза кулиса испијају најскупља вина. Истакао сам да су протести израз аутентичне, политички неорганизоване и слободне воље људи који траже институције, поштовање закона, правду и људско достојанство, а противе се пузајућој диктатури и страховлади. Пренео сам да је покрет који је настао током председничке кампање стварна алтернатива аутократском режиму и организује се широм Србије на платформи друштвене правде и владавине права. Сви су већ били упознати чак и са сваким детаљем настанка и рада покрета, очигледно су све пратили са великом пажњом. Интерес европских парламентараца из различитих политичких групација за повезивање с нама то је потврдио.

Због чега нисте честитали победу на председничким изборима Александру Вучићу и да ли бисте очекивали честитку од њега да је ситуација обрнута?

Честита се на фер надметању, а не на отимању било чега, понајмање избора. Сваком човеку желим радост у приватном животу, али оно што на јавној сцени Александар Вучић ради појединцима, друштву и држави заслужује најтежу осуду, никако честитку. За разлику од њега, увек бих радије изгубио на фер изборима, него победио на непоштеним.

Чули смо најаве о наставку сарадње вашег будућег политичког покрета са ДС-ом. У чему је разлика између ове две политичке снаге?

ДС има свој идентитет. Да се ја и људи око мене идентификујемо са том странком, ми бисмо се учланили у њу. Овако, Србији показујемо да је могућа и сарадња између вредносно сличних политичких опција, узајамно уважавање и оснаживање, не само подметања и свађе или доминација до понижења. Имамо снаге да покажемо и ту особину, без обзира на повремена искрена или злурада негодовања.

Како ће се звати ваш политички покрет и колико ће разгранату инфраструктуру имати?

Радићемо у свим градовима и селима, и преко граница Србије, где има људи који с нама деле идеје друштвене правде, правне државе, поштовања права и слобода грађана, заштите права радника, враћања значаја образовању, науци и култури, сузбијања криминала и корупције (посебно у држави), стварања услова за фер надметање привредних субјеката, солидарности и заштите најугроженијих, независности судства и слободе медија, деполитизације и професионализације војске и полиције, демократске цивилне контроле оружаних снага, искрене сарадње са другим, посебно суседним државама и народима, вођења дугорочне спољне и унутрашње – националне, а не страначке и приватне политике тајних договора и уговора, учвршћивања европских вредности и најбољих европских и светских стандарда у Србији, заштите животне околине, биљног и животињског света, успостављања различитих видова одговорности за обављање јавног посла, лустрације оних који су нанели зло људима грубо злоупотребљавајући положај и моћ… Окупљаћемо људе који желе и знају да раде на остваривању тих идеја без страха, повлачења и компромиса са онима који су прешли црту криминала, политичке корупције и себичности. Позивам читаоце „Политике” да уз евентуалне реакције на овај интервју у вашем листу, или на мом твитер налогу, дају своје предлоге имена за покрет, ако га осећају и својим.

Бојан БИЛБИЈА, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*