Јанковић: Причу о колонама форсира власт да би нас ослабила

0

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић оценио је да је прича о коалицијама и колонама за предстојеће београдске изборе преурањена и да је форсира власт како би опозиција изгледала као неко ко се бави собом и калкулацијама, а не грађанима.

„У Београду очекујемо одличан резултат, а у сарадњи са другим опозиционим организацијама – победу. Свесни смо да ћемо морати да је изборимо прво на нефер и неслободним изборима, а онда одбранимо“, рекао је Јанковић за портал Новимагазин.рс и додао да је за повратак државе и друштва на пут оздрављења неопходно победити председника Српске напредне странке Александра Вучића, али „не мањим злом већ здравом снагом“.

Оценио је да би сарадња и успех опозиције на београдским изборима могли да се заснивају на 11 принципа, а као први принцип издвојио је захтев да све опозиционе организације треба унапред да се јавно обавежу да ни после избора неће сарађивати са СНС – посредно или непосредно.

Јанковић је рекао да опозиционе организације треба да се обавежу да ће водити кампању против неподношљиве власти, а не за међусобну превласт, као и да сви заједно морају да се изборе за нормалније изборне услове.

Међу принципе сарадње Јанковић је уврстио и захтев да они за које је извесно да ће прећи цензус треба да прихвате „под своју капу“ сродне мање опозиционе групације, које би са цензусом могле имати проблем, да се ниједан опозициони глас не би изгубио, а да унапред треба прихватити да ће после избора водећу улогу имати она демократска опозициона опција која добије највише поверења грађана и којој ће се омогућити да формира власт.

„Морамо се обавезати да, по преузимању власти нећемо вршити партијска постављења на стручна места и да нећемо дозволити ‘прелетање’ садашњих партијских кадрова у наше редове“, навео је он и додао да ће се на политичка места постављати најквалитетнији кадрови који ће одговарати закону, а не странци или покрету јер ће „општи интерес бити изнад страначког“.

Навео је да се треба обавезати да приоритет буде постизање социјалне правде, заштита интереса грађана који ће сви бити третирани равноправно без обзира на њихову политичку оријентацију.

Јанковић је казао да се градска власт мора децентрализовати, а да градоначелник бира свој тим.

„Сматрам да су ово начела и пут сарадње опозиције који омогућава не само смену лоше већ и функционисање добре власти после победе“, рекао је он.

Упитан о одлуци Председништва ПСГ о обустави предизборну сарадњу са Демократском странком, Јанковић је рекао да ништа нема да каже и да је о томе довољно речено за онога ко је хтео да слуша и разуме.

„Одлука није била исхитрена, а показало се да је донета на основу тачне оцене – након ње ДС није одустао од слања свог предлога измена Устава Александру Вучићу, а представник те странке изразио је наду да ће сазрети свест да власт и опозиција око националних интереса морају да се договарају, а не политички надмудрују. Наш став је да договор кућу гради, али не договор с паликућом“, рекао је Јанковић.

Kористе твит Сергеја Трифуновића да скрену пажњу са безакоња и лажи
Председник Покрета слободних грађана оценио је да „државно-партијски врх и његови медијски кербери“ нису стављени у погон због твита Сергеја Трифуновића, већ „да би се било чиме скренула пажња са нагомиланих примера безакоња, насиља, лажи, сиромаштва и криминала, а истовремено оцрнио највећи политички противник“.

Глумац Сергеј Трифуновић, реагујући што нико неће одговарати за смрт дечака Алексе Јанковића који се убио због вршњачког насиља, пре више од месец дана на Твитеру је написао: „О ком, бре, ти БДП-у причаш. О ком привредном расту и којој борби против криминала? Пишаћу на ваше гробове“. Последња реченица твита је, како је објаснио Трифуновић, парафраза наслова романа „Пљуваћу по вашим гробовима“ француског писца Бориса Вијана.

Kоментаришући наводе Српске напредне странке и појединих медија да Трифуновић и он „желе да убију“ председника Србије Александра Вучића, Јанковић је казао да „можете лагати неке људе неко време, али не можете лагати све људе све време“.

„У Србији има много добрих људи који се информишу на традиционалан начин и једноставно не могу да верују да председник државе, телевизије које су добиле националну фреквенцију и новине које се слободно продају на киоску – бестидно лажу. На то рачунају Вучићеви спин мајстори без трунке морала када пласирају монструозне измишљотине да би замели његов траг“, казао је лидер ПСГ.

 

 

 

Новимагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*