Јанковић: Промовишем људска права, не бавим се кампањом

0

Заштитиник грађана Саша Јанковић саопштио је да је учествовао у снимању серијала „Моје право“, који грађане упознаје с правима и институцијама надлежним за њихову заштиту, те да је покушај да се то представи председничком кампањом потпуно произвољан.

Поводом навода поједини медија да је спот који је омбудсман снимио заправо почетак његове председничке кампање, Јанковић је у саопштењу навео да је учествовао у снимању серијала „Моје право“ независне продукцијске куће, који грађане у 12 епизода упознаје са правима и институцијама надлежним за њихову заштиту.

Додаје да се то чини кроз илустровање јавно доступних случајева из праксе Заштитника грађана, те да у серијалу учествују и други независни државни органи, низ државних службеника, али и више десетина личности из јавног живота Србије

Ниједна епизода тог серијала, према сазнањима омбудсмана, још нигде није емитована.

Јанковић наводи да је продуценткиња серије објавила на интернету кратак исечак из једне од епизода, у коме заштитник грађана објашњава шта је његов посао и позива грађане да му се, у складу са законом, обрате у случају да сматрају да су им права прекршена, те да је објавила и друге исечке.

– Покушај да се то представи председничком кампањом потпуно је произвољан. У супротном, то би значило да председничку кампању воде и друге особе у серијалу, као и многобројни омбудсмани у свету који на сличан начин представљају свој рад грађанима – каже Јанковић.

Kако је додао, заштитник грађана од првог избора на дужност, 2007. године, спроводи све врсте едукативно-информативних активности које грађане приближавају тематици људских права и институцији заштитника грађана.

– Упознавање грађана са њиховим правима, као и надлежностима и радом Заштитника грађана је институционална обавеза сваког омбудсмана – навео је Јанковић.

Он је саопштио и да је на седници скупштинског Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу 14. септембра истакнута забринутост дела посланика због процента притужби грађана које су одбачене услед ненадлежности или преурањености и тражено је од заштитника грађана да више упозна грађане са својим радом.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*