Јанковић: Сваки трећи случај дискриминације је од стране држžавних служžбеника

0

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавла је данас да се сваки трећи случај дискриминација дешава пред институцијама система, пред органима јавне власти, те да је урађен приручник за државне службенике како да примењују антидискриминационе прописе.

– Грађани ту очекују да ће остварити своје право, а деси се да су дискриминисани. Појачаћемо сарадњу са органима јавне власти, ове недеље имамо састанак са министарком за државну управу, да договоримо како заједнички да реагујемо – рекла је Јанковић за РТС.

Она је додала да је урађен приручник за државне службенике, „како би их обучили да да на адекватан начин примењују антидискриминационе прописе који су валидни“.

Говорећи о случају функционера ЖФK Војводина Драгана Цапеље који је ударио девојку из противничког тима након пораза, Јанковић каже да су реаговали одмах јер је случај тежак, десио се у јавној сфреви у спорту, где деца треба да се уче толеранцији.

– Овај случај, када ударите играчицу клуба, је недопустив и добро је што је осуда стигла са свих страна. Очекујемо коначну одлуку дисциплинске комисије и да ће порука бити најстрожа казна за тај извршени поступак – рекла је Јанковић.

Пријављивање насиља, како каже, веома је важно јер када се пријави зна се које институције су надлежне како не би имали смртне случајеве, којих је било 16 од почетка године у породичном насиљу.

Kако каже код пријављеног насиља зна се ко је одговоран – полиција, центар за социјални рад, здравствене установе, тужилаштво, суд, те да ниједна карика у ланцу не сме да закаже.

– Не можемо да спречимо насиље, али можемо где је насиље пријављено да не дозволимо пропусте у систему – каже она и додаје да се сви морамо укључити како би изградили друштво без насиља
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*