ЈАНУШ БУГАЈСКИ: Вашингтон разматра војно јачање на Балкану

0

Такав корак на Косову и у Босни и Херцеговини би чак могао убрзати напредак обје земље ка чланству у Алијанси

Јануш Бугајски из вашингтонског Центра за анализу европске политике за ‘Зашто?’ („Зашто“ је Фејсбук страница иза које стоји Радио Слободна Европа; прим. НС) анализира могуће јачање америчког војног присуства на Западном Балкану.

ТРОШКОВИ И КОРИСТ
У Вашингтону се разматра могуће америчко војно јачање широм централно-источне и југоисточне Европе.

Морају се размотрити трошкови и корист, укључујући и то да ли би ово ојачало могућности НАТО у свјетлу растућих сигурносних пријетњи.

НАТО има базе у Италији и Грчкој; питање је да ли би стална база на Балкану била ефикаснија ради одвраћања руске агресије и доприноса регионалној стабилности.

Одлуке о овоме још нису донешене.

ЧЛАНСТВО
Успостављање војне базе не искључује чланство у НАТО-у за земљу домаћина. Шта више, базе се често успостављају у земљама које су већ НАТО чланице.

Такав корак на Косову и у Босни и Херцеговини би чак могао убрзати напредак обје земље ка чланству у Алијанси, охрабрајући поштивање НАТО стандарда и јачајући сарадњу са другим НАТО снагама.

УЛОГА
Сједињене Државе нису препустиле сигурносно вођство Европској унији мада ЕУ игра све значајнију политичку и економску улогу у региону јер све земље желе постати њене чланице.

НАТО остаје кључна сигурносна организација у Европи, и САД предводе НАТО јер улажу највише средстава, ресурса и људства у ову организацију.

Ово, такођер, Вашингтону даје кључну улогу, поготово у вријеме кризе.

 

Радио Слободна Европа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*