Јапан почиње да се наоружава, минимум је – технологије за брзу производњу нуклеарних бомби

0

ТОКИО ОД МАЈА ПРЕГОВАРА СА АМЕРИКАНЦИМА О КУПОВИНИ КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА „ТОМАХАВК“
Амерички политичари, плашећи Кину, такође периодично доливају уља на ватру изјавама да „Јапан може да постане нуклеарна држава“. Сматра се да је Јапан већ у стању да нуклеарну бојеву главу произведе за шест-дванаест месеци
Још у мају су јапански медији писали о могућности набавке од САД копненог система противракетне одбране Аегис Асхоре. Јапану су потребне три батерије Аегис Асхоре да би ПРО-кишобраном покрио своју територију. Свака батерија без ракета кошта око 700 милиона долара. Систем требало би да профункционише 2023. године
Јапан такође планира да повећа подморничку флоту са 18 на 22. Јапан не набавља подморнице од других земаља већ гради сопствене високе класе и покушава, мада за сада без успеха, да покрене њихов извоз (например у Индију и Аустралију). Подморнице су наоружане, осим торпеда, и противбродским ракетама

ОДНОСИ између Сједињених Држава и Северне Кореје код свих у том региону изазивају нервозу. Гласине о могућем рату се стално подгревају лансирањем ракета од стране Северне Кореје, маневрима америчких носача авиона и оштрим изјавама политичара са обе стране.
Ако САД уђу у војни сукоб са Северном Корејом или Кином, Јапан ће морати у томе да учествује, имајући у виду колико се база и војника САД налази на његовој територији. Са друге стране, нико није сигуран да ће САД Токију пружити свеобухватну помоћ ако Јапану уђе у конфликт са Кином или Северном Корејом.
У Јапану све чешће размишљају да би се требало ослонити на сопствене Оружане снаге које је ради тога неопходно појачати.
Минуле недеље је бивши министар одбране Јапана, члан владајуће Либерално-демократске странке и вероватни кандидат за место председника владе Шигеру Исиба изјавио за време дискусије о променама Устава земље да је дошло време да се размотри назив Снага самоодбране и да би можда требало, напокон званично, признати те снаге као пуноважне Оружане снаге.
Ова изјава је дата у светлу мајског позива актуелног премијера Јапана Шинза Абеа да се до 2020. године у Уставу државе утврди правни статус Снага самоодбране Јапана.
До сада је њихов легални статус лебдео у ваздуху и постојање Оружаних снага Јапана се, у суштини, прећутно и уз сагласност САД признавало као чињеница.
Одређивање статуса Снага самоодбране ништа неће променити у смислу деветог члана јапанског Устава и неће придодати офанзивна својства јапанским трупама, међутим, то би могло да представља симболични корак на путу кретања Јапана ка одређеној војној самосталности.

Абе је 2015. успео да уведе појам „колективне самоодбране“ који даје право Токију да се помаже савезницима ван граница земље ако претња савезницима представља претњу и за Јапан. Реч је овде, свакако, о Северној Кореји.
У мају ове године брод ратне морнарице Јапана искористио је то право и пратио је теретни брод ратне морнарице САД у Јапанском мору.
Међутим, док политичари дискутују о легалним и симболичким аспектима, Јапан предузима реалне кораке у правцу јачања своје војне моћи.
Још у мају су јапански медији писали о могућности набавке од САД копненог система противракетне одбране Aegis Ashore. То би требало да повећа шансе за пресретања ракета из Северне Кореје и да ослаби оптерећење на шест разарача ратне морнарице Јапана који су опремљени бродским системима Aegis.
Јапану су потребне три батерије Aegis Ashore да би ПРО-кишобраном покрио своју територију. Свака батерија без ракета кошта око 700 милиона долара. Систем требало би да профункционише 2023. године.
Ова вест је изазвала осуду у Кини и Русији.
Суседи Јапана посумњали су у самоодбрамбени циљ набавке овог система, имајући у виду да је са ових комплекса могуће пуштати и ударне крстареће ракете и, мада ће комплекси бити у саставу Снага самоодбране Јапана, Американци могу да их користе за своје циљеве у случају заоштравања ситуације у региону, између осталог и у случају сукоба са Кином или Русијом.
У мају је обзнањено да гиганти америчке војне индустрије, такви као што су Raytheon Coи Lockheed Martin Corp, раде са колегама из Mitsubishi Electric Corp и Fujitsu Ltd у Јапану на развоју нових радара са повећаним дометом који могу да се користе у оквиру система Aegis Ashore.
До 2020. године, када ће се у Јапану одржавати Олимпијада, Токио планира да се домет повећа два пута и да се побољша прецизност копнених противракетних комплекса Patriot PAC-3. Јапан до тог времена планира да модернизује 28 таквих система, почевши од оних који штите Токио.

   Јапанска подморница у близини Филипина

Исто у мају, почели су разговори о томе да Јапан набави крстареће ракете „Томахавк“.
Највероватније ће се тај пословни аранжман и реализовати, а ракете бити распоређене по јапанским разарачима са системима Aegis. То ће, у суштини, бити прво офанзивно оружје Јапана уз помоћ којег ће моћи да гађа циљеве у Северној Кореји.

Јапан такође планира да повећа подморничку флоту са 18 на 22 јединице, при том треба напоменути да Јапан не набавља подморнице од других земаља већ гради сопствене подморнице високе класе и покушава, мада за сада без успеха, да покрене њихов извоз (на пример у Индију и Аустралију). Подморнице су наоружане, осим торпеда, и противбродским ракетама.
Јапанске подморнице тесно сарађују са ратном морнарицом САД одрађујући, у суштини, основни посао праћења кретања бродова и чамаца кинеске флоте.
Већ се неколико година разматра и жеља Јапана да набави од САД три извиђачка дрона RQ-4 Global Hawk. За сада се, пак, у базама Јапана и САД-а налазе амерички RQ-4 и Јапанци, највероватније, пролазе обуку у њиховом руковању.
Но, највише брину незванични разговори о томе да је Јапану неопходно нуклеарно оружје као инструмент обуздавања. Јапан није сигуран да ће му САД пружати 100% подршку у случају већег сукоба са суседима који поседују нуклеарно наоружање (Северна Кореја, Кина, Русија).
У страним медијима се, након избора Доналда Трампа на место председника САД, пласирају чланци у којима се говори да је за Јапан сада најбољи тренутак да постане нуклеарна сила, да Трамп није против, а Сједињене Државе генерално губе позиције у региону, при чему се њихово шепурење носачима авиона и изјаве о обуздавању Северне Кореје само празне речи.
Изјаве јапанских политичара о свим доступним методама за одбрану земље, укључујући и нуклеарне ударе, појављују се од 2002. године, након што је Северна Кореја обелоданила свој нуклеарни програм.
Амерички политичари, плашећи Кину, такође периодично доливају уља на ватру изјавама да „Јапан може да постане нуклеарна држава“.
Сматра се да Јапан већ има могућност стварања нуклеарне бојеве главе за шест-дванаест месеци.
Већ поменути бивши министар одбране Јапана и потенцијални кандидат на место председника владе Јапана 2011. године, рекао је: „Не сматрам да Јапан мора да поседује нуклеарно оружје, међутим, важно је да подржавамо рад свих комерцијалних реактора јер нам омогућују да направимо нуклеарну бојеву главу у кратком року. То је средство такозваног нуклеарног обуздавања“.
Из тог разлога је Јапан, као што би и било која друга нуклеарна држава, иступио против одржавања ове године у УН сусрета о евентуалном договору о забрани нуклеарног оружја.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*