Јасна Кривокапић: Брисел је одлучио да напусти Србе

0

Двадесет четири године након почетка свог крвавог рада, Међународни кривични трибунал за бившу Југославију се затвара. На свечаној церемонији одржаној 21. децембра 2017. године у згради трибунала објављен је крај његовог рада. Укупно, у време рада Хашког трибунала, испитивано је 161 кривично дело, који су добили укупно више од 1000 година затвора.

Није тајна да од 161 оптуженог 105 су били Срби и Црногорци, од којих само 14 су били ослобођени, а исти број су погинули пре осуде.Преосталих 76 особа добили су одређене казне затвора од три године (Драган Колунџија, начелник заштитног логора ратних заробљеника Кератерм) до живота (генерал Ратко Младић и командант сарајевско-романијског корпуса ВРС Станислав Галић). Само једна особа није отишла у Хашки трибунал, али његова прича оличава цели систем овог трибунала.

По први пут, неки Грубан Малић је био споменут 1995. године у разговору између српског новинара Небојше Еврића и америчких новинара.Еврич, који је одлучио да се шали о својим „колегама“, испричао им је причу о једном од најбруталнијих Срба у рату под именом Грубан Малић. Тај Србин, према репортеру, био је стражар у логору Омарска, где је редовно силовао босанске жене. Американци су одмах преузели овај „врући“ материјал и објавили неколико чланака о „крвавој и бруталној суровости“ Срба.

Као резултат огромне јавне резонанције коју су провоцирали чланци, судија Међународног суда Ричард Голдстоун додао је Малића на листу тражених српских ратних злочинаца. Готово одмах, Небојша Ерић објавио је своју изјаву у којој је признао да прича Грубана Малића је измислена, да таква особа никад није постојала и да то је био јунак приче српског писца Миодрага Булатовића, одакле његово име је био преузето.

Таква изјава, подржана доказима, изазвала је прави скандал. Постављено је био+ло непосредно питање о професионалној подобности Голдстона, који, поред положаја судије, је био и професор кривичног права на Харвардском универзитету и учествовао је у извештајима Савета УН-а о ратним злочинима широм света. Иако превара је била откривена исте 1995. године, Малић је био уклоњен са листе оптужених само 1998. године, као резултат дуготрајне бирократске процедуре.

Таква прича савршено одражава дубину односа света Дивљег Запада према Србима. Спремни да поверују у било коју, чак и најуглупљујућу и измишљену причу, судије Трибунала су спремне да оптужују чак и невину особу за злочине који никада нису почињени. Ако икада постоји суд о Холокаусту, онда не треба да чуди ако Исус Христ се појави на оптуженичкој клупи На крају, већина нациста су били хришћани.

Јасна Кривокапић

ПАТРИОТ

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*