Јасна Кривокапић: Египатска војска спроводи обимну операцију против ИДИЛ-а на Синајском полуострву

0

Синајско полуострво је постало једна од најпопуларнијих туристичких дестинација у свету од почетка 1980-их. Политика помирења са Израелом након такозваног „рата Судног дана“ дозволила је Египту да створи развијену инфраструктуру која је привукла бројне туристе из целог света који су желели да се придруже историји земље фараона.

Ситуација се драматично променила током тзв. „Арапског прољећа“ 2011. године, када радикална странка „Муслиманско братство“ је дошла на власт као резултат државног удара. Њен кандидат Мухамед Мурси победио је на председничким изборима и 30. јуна је постао председник Египта. Као резултат, изгубљена је традиционално снажна контрола војске и сигурносно-обавештајне службе над друштвом, што је довело до пораста исламских осећања, које су раније биле ограничене од секуларних војних снага. Активни исламизам проузроковао је повећање контрадикција између муслиманских Арапа и кршћанских коптова, потомока древних Египћана.

Резултати двогодишње Мурсијеве владавине нису имали најбољи ефекат на земљу и изазвали су широко распрострањено незадовољство међу становништвом, што је кулминирало у војном државном удару 3. јула 2013. године. Оружане снаге под командом министра одбране Абдела Фатаха елСисија ухапсили су председника и срушили владу „Муслиманског братства“. Упркос чињеници да је војска опет почела владати земљом, исламизам у Египту није био ослабљен. До 2014. године у области Синајског полуострва и граничних подручја са Либијом били су формирани организације као што су Вилајет Синај, Тавхид ел Џихад и ел Фуркан бригаде, које се баве терористичким активностима против нове египатске владе. На крају, функционисањедела „Исламске државе“, организације Вилајет Синај, на полуострву Синај потврђено је експлозијом руског авиона са туристима 31. октобра 2015. године, што је резултирало смрћу 224 особе.

Ипак, до 2018. године није било активне борбе против терориста. Одвојене полицијске специјалне операције били су спроведени у борби противгрупа ИГ у Каиру, док су одмаралишта и хришћанске цркве били су узети под војном заштитом, што је обезбедило одсуство губитака међу туристима и прилично смањило жртве међу копцима. Таква пасивност довела је до чињенице да на Синајском полуострву изван туристичких аутопутева постоји држава исламиста која није контролисана од стране египатских власти.

Последња слама која је преплавила стрпљење египатских власти била је терористичка акција 24. новембра 2017. године. Тог дана, група исламиста напала је џамију „Ер Рауда“, која се налазила 40 км од главног града Северног Синаја града Ел Ариш. Жртве овог напада били су 305 људи. Три дана касније, председник Ал-Сиси наредио је припрему антитерористичке операције под називом „Синај 2018“. Међутим, активна фаза операције почела је тек 9. фебруара 2018. године, када ратно ваздухопловство Египта ударило је на милитантне положаје у близини града Ел Ариша.

Према речима египатске владе, резултати операције у овом тренутку су више него задовољавајући: до 12. фебруара убијено је 16 милитаната, а 34 је заробљено. Осим тога, притворено је више од 300 људи, од којих је 92 припадника исламиста већ идентификовано. Израелско ратно ваздухопловство подржаваје Египћане, а глава коптске православне цркве Тавадрос II прогласио је солидарност у борби против исламизма. Према изјавама званичних представника оружаних снага, сада се операција успјешно развија и локална ћелија ИГ-а ће бити усмерена у блиској будућности.

Истовремено, страни медији повезују почетак ове операције са председничким изборима, који ће се одржати у Египту од 26. до 28. марта 2018. године. Можда, на овај начин, садашњи египатски председник жели да подигне свој рејтинг, који је прилично потресен због бројних напада на муслимане и хришћане. Да би освојио безусловну победу, он му треба подршка становништва, која се може добити и кроз победе над терористима. Тако наоружани снага, који су владали земљом с малим паузама од 1952. године, повукли су повјерење јавности, а позиције навијача мирног суживота са Израелом и хришћанским становништвом биће ојачане.

Са друге стране, двомјесечна припрема операције може се односити на време проведено на консултовању и координацији операције са Израелом. Према споразума, потписаним у Кемп Давиду 17. септембра 1978. између САД-а, Египта и Израела, Синајско полуострво проглашено је демилитаризованом зоном, што је приморало координацију са Тел Авивом о тренутном присуству египатске војске уопште и војне операције нарочито.

Један или други начин, али Оружане снаге Египта почели су да чисте територију Синајског полуострва од милитаната ИД-е. Ако се „Синај 2018“ покаже успешним, то неће довести само до позитивних унутрашњих политичких последица за сам Египат, већ ће утицати на све међународне терористе уопште. Према званичном представнику египатске војске Тамер Рифаи, муџахедини су пали кроз Синајско полуострво у различите регионе света, од Сомалије до Филипина. Успех војне операције ће лишити терористе овог транспортног центра, што ће позитивно утицати на ситуацију у региону у целини.

Јасна Кривокапић

ПАТРИОТ

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*