Јасна Кривокапић: Неко се бори против лидера српске заједнице на Косову и Метохији

0

Од јануара 2018. године на територији аутономне покрајине Косово и Метохија развијена је нова рунда сукоба. Још једном је привуклa пажњу међународне политике и је постала арена за политичку борбу различитих снага чији узроци акција често не можемо разумети.

Тако, 16. јануара, један од лидера косовских Срба, Оливер Ивановић, био је погођен са пет метака у груди из пиштоља „Застава“. Такво убиство, поред тога, почињено након неколико година релативног примирја, не може привући пажњу свих, без изузетка, политичких снага заинтересованих за регион Западног Балкана. Пре тога, Албанци су само неколико година покварили жетву, палили сено и грађевински материјал, уцали у куће, али нису намерно убили било којег Србина. А онда је убиство, окрутно, цинично и без сумње уговорно. Остаје нејасно ко је купац таквог убиства, јер су интереси великог броја сила повезани са овим регионом. Без сумње, једна ствар остаје јасна – убица је био професионалац. Посљедње време у мафијским ратовима у Србији и Црној Гори, све више се користи машински пиштољи, велики број патрона и аутоматско пуцање у којима добро компензује слабу обуку бандита. Истовремено, Оливер Ивановић је убијен из „дуге деветке“, добро познатог у читавом криминалу Југославије, али је имао само 9 комада у магацину.

Убиство је изазвало шок у српском друштву иу влади Републике Србије. Међутим, поред речи саучешћа и прелепе гробнице на градском гробљу, Београд није учинио ништа да истражи злочин. Званична Приштина одбила је помоћ српских агенција за спровођење закона, а Министарство правде, Савет за националну безбедност и председник нису могли инсистирати на њиховом мишљењу.

Следећи је био мистериозни притвор Зорана Милојевића, који је био ухапшен у недељу, 4. фебруара, увече у кафарни „Том“ у Лепосавићу. Треба напоменути да Зоран Милојевич је син Зорана Милојевића „Зеље“, једног од чланова СНС и повереника Вучића на северу Косова. Младић је ухапшен од стране специјалне полиције Косова због оптужби за трговину дрогом.

Такав притвор, свечано држан уз учешће специјалних снага, већ дуго престао да буде нешто изузетно. Довољно је рећи да су потпуно исте снаге користили прошле године, када је био ухапшен 74-годишњи пензионер у аутобусу са ходочасницима. Разлог хапшења је такође обичан. У овом тренутку, Република Косово је један од светских лидера у сфери трговине дрогом и било би чудно ако влада земље која „искрено“ жели приступити ЕУ није покушала приказати барем неку борбу против његовог порока. Изненађење је изазвао само социјални статус притвореног лица.

Аутор има мало појма о околностима под којима би син представника Вучића на Косову се баве трговином дрогама. Ако косовска полиција објаснила је његов притвор поседовањем или коришћењем нелегалних дрога, онда би таква оптужба била оправдана и није постављала питања. Проценат оних који користе ове супстанце међу младима у овом тренутку је заиста веома висок. Међутим, покушај да га показао као трговца изгледа као бесмислене и неспретне прикривање праве намере косовске владе или њених лидера из Европе и Сједињених Америчких Држава. Врло је вероватно да главни циљ непознатих особа је притисак на владу Србије и њеног председника. Приштина или друга лица ће извршити експлицитну уцену или суптилну дипломатску игру, користећи момка као средство притиска на политичке елите како у самој Републици Србији, тако иу сјеверним регионима аутономне покрајине.

Такви високопрофилни инциденти који су се десили на територији Косова и Метохије, са разликом од три недеље, су изузетно алармантни.Политичко руководство српских заједница истовремено изгубило једног од својих најактивнијих лидера и повезивање са Београдом. Зоран Милошевић „Зеља“ вероватно неће ризиковати свог сина и покушаће да учини све како би олакшао његову судбину и спас, што ће га очигледно одузети од прилика да делује већ дуже време. Сасвим је могуће да одређена сила жели да напусти српско становништво Косова без руководства. Остаци без таквогподршка, локално становништво неће бити у стању да се одупре организованом начину и биће приморано да напусти север под притиском Албанаца.

У сваком случају, Оливер Иванович и Зоран „Зеља“ Милоевић били су глас насеља српског Косова. Њихова елиминација и дискредитација, као и одговарајуће мере које требају предузети непознати против других политичара ће једноставно игнорисати православно становништво у региону. И истовремено, узроци догађаја који се дешавају са њима су врло нејасни. На територији мале аутономне покрајине пресецају интересе десетак земаља широм света,  од којих четири су велике државе. Сваки од њих је имао способност да врши такве акције. Највероватније, никада нећемо знати праве починиоце овог преступа. Ми, Срби, могу окупити само једни око других и штити себе и нашу земљу на последњи могући.

 

Јасна Кривокапић

ВИДОВДАН

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*