Jasna Krivokapić: Neko se bori protiv lidera srpske zajednice na Kosovu i Metohiji

0

Od januara 2018. godine na teritoriji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija razvijena je nova runda sukoba. Još jednom je privukla pažnju međunarodne politike i je postala arena za političku borbu različitih snaga čiji uzroci akcija često ne možemo razumeti.

Tako, 16. januara, jedan od lidera kosovskih Srba, Oliver Ivanović, bio je pogođen sa pet metaka u grudi iz pištolja „Zastava“. Takvo ubistvo, pored toga, počinjeno nakon nekoliko godina relativnog primirja, ne može privući pažnju svih, bez izuzetka, političkih snaga zainteresovanih za region Zapadnog Balkana. Pre toga, Albanci su samo nekoliko godina pokvarili žetvu, palili seno i građevinski materijal, ucali u kuće, ali nisu namerno ubili bilo kojeg Srbina. A onda je ubistvo, okrutno, cinično i bez sumnje ugovorno. Ostaje nejasno ko je kupac takvog ubistva, jer su interesi velikog broja sila povezani sa ovim regionom. Bez sumnje, jedna stvar ostaje jasna – ubica je bio profesionalac. Posljednje vreme u mafijskim ratovima u Srbiji i Crnoj Gori, sve više se koristi mašinski pištolji, veliki broj patrona i automatsko pucanje u kojima dobro kompenzuje slabu obuku bandita. Istovremeno, Oliver Ivanović je ubijen iz „duge devetke“, dobro poznatog u čitavom kriminalu Jugoslavije, ali je imao samo 9 komada u magacinu.

Ubistvo je izazvalo šok u srpskom društvu iu vladi Republike Srbije. Međutim, pored reči saučešća i prelepe grobnice na gradskom groblju, Beograd nije učinio ništa da istraži zločin. Zvanična Priština odbila je pomoć srpskih agencija za sprovođenje zakona, a Ministarstvo pravde, Savet za nacionalnu bezbednost i predsednik nisu mogli insistirati na njihovom mišljenju.

Sledeći je bio misteriozni pritvor Zorana Milojevića, koji je bio uhapšen u nedelju, 4. februara, uveče u kafarni „Tom“ u Leposaviću. Treba napomenuti da Zoran Milojevič je sin Zorana Milojevića „Zelje“, jednog od članova SNS i poverenika Vučića na severu Kosova. Mladić je uhapšen od strane specijalne policije Kosova zbog optužbi za trgovinu drogom.

Takav pritvor, svečano držan uz učešće specijalnih snaga, već dugo prestao da bude nešto izuzetno. Dovoljno je reći da su potpuno iste snage koristili prošle godine, kada je bio uhapšen 74-godišnji penzioner u autobusu sa hodočasnicima. Razlog hapšenja je takođe običan. U ovom trenutku, Republika Kosovo je jedan od svetskih lidera u sferi trgovine drogom i bilo bi čudno ako vlada zemlje koja „iskreno“ želi pristupiti EU nije pokušala prikazati barem neku borbu protiv njegovog poroka. Iznenađenje je izazvao samo socijalni status pritvorenog lica.

Autor ima malo pojma o okolnostima pod kojima bi sin predstavnika Vučića na Kosovu se bave trgovinom drogama. Ako kosovska policija objasnila je njegov pritvor posedovanjem ili korišćenjem nelegalnih droga, onda bi takva optužba bila opravdana i nije postavljala pitanja. Procenat onih koji koriste ove supstance među mladima u ovom trenutku je zaista veoma visok. Međutim, pokušaj da ga pokazao kao trgovca izgleda kao besmislene i nespretne prikrivanje prave namere kosovske vlade ili njenih lidera iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Vrlo je verovatno da glavni cilj nepoznatih osoba je pritisak na vladu Srbije i njenog predsednika. Priština ili druga lica će izvršiti eksplicitnu ucenu ili suptilnu diplomatsku igru, koristeći momka kao sredstvo pritiska na političke elite kako u samoj Republici Srbiji, tako iu sjevernim regionima autonomne pokrajine.

Takvi visokoprofilni incidenti koji su se desili na teritoriji Kosova i Metohije, sa razlikom od tri nedelje, su izuzetno alarmantni.Političko rukovodstvo srpskih zajednica istovremeno izgubilo jednog od svojih najaktivnijih lidera i povezivanje sa Beogradom. Zoran Milošević „Zelja“ verovatno neće rizikovati svog sina i pokušaće da učini sve kako bi olakšao njegovu sudbinu i spas, što će ga očigledno oduzeti od prilika da deluje već duže vreme. Sasvim je moguće da određena sila želi da napusti srpsko stanovništvo Kosova bez rukovodstva. Ostaci bez takvogpodrška, lokalno stanovništvo neće biti u stanju da se odupre organizovanom načinu i biće primorano da napusti sever pod pritiskom Albanaca.

U svakom slučaju, Oliver Ivanovič i Zoran „Zelja“ Miloević bili su glas naselja srpskog Kosova. Njihova eliminacija i diskreditacija, kao i odgovarajuće mere koje trebaju preduzeti nepoznati protiv drugih političara će jednostavno ignorisati pravoslavno stanovništvo u regionu. I istovremeno, uzroci događaja koji se dešavaju sa njima su vrlo nejasni. Na teritoriji male autonomne pokrajine presecaju interese desetak zemalja širom sveta,  od kojih četiri su velike države. Svaki od njih je imao sposobnost da vrši takve akcije. Najverovatnije, nikada nećemo znati prave počinioce ovog prestupa. Mi, Srbi, mogu okupiti samo jedni oko drugih i štiti sebe i našu zemlju na poslednji mogući.

 

Jasna Krivokapić

VIDOVDAN

POSTAVI ODGOVOR

*