Јасна Кривокапић: Односи између Србије и Хрватске се драматично погоршавају

0

Односи између Србије и Хрватске недавно су се загрејали. Кратак пут међусобне интеракције који су прошли обе земље је пун међусобне мржње, што само отежава неуспјех покушаја успостављања односа између њих. Чини се да је мораторијум који је Вучић најавио за расправу о историјским захтевима требало је да угаси пламенове спорова, али ситуација данас је потпуно другачија.

До овог тренутка, представници политичких елита у Загребу били су присиљени да се оправдају пред Београдом и међународном заједницом о питању логора смрти у Јасеновцу. Су покушали да окривљују Србију због покушаја повезивања данашње Хрватске са Независном Државом Хрватске, што је неприхватљиво за данашњу владу ове земље. Тако, званично одбацујући сукцесију модерне државе са државном формацијом током Другог светског рата, премијер Пленковић одбије да признаје кривицу загреба за 900.000 људи убијених од стране усташа само у Јасеновцу.

Сада, када је ток оптужби прешао, Хрватска је већ почела да подсети на Србију о њеним историјским жалбама. Пошто Хрвати, из одређених политичких разлога, не могу да подсећају на време НДХ, присиљени су да се окрену другом периоду своје независне историје, што само дозвољава да захтевају нешто од Срба. Погодан временски период био је период такозваног „Домовинског“ рата 1990-1995, када је службени Загреб извршио етничко чишћење против представника српске мањине у Крајини и Славонији. Резултат овог рата били су смрт 8.000 Срба, уништавање 90 православних цркава ибекство над више од пола милиона људи на територији Републике Српске и Савезне Југославије, као и укидање независности Републике Српске Крајине. Као резултат ових догађаја, Хрватска је постигла своју циљ и овладала је територијом, практично очишћеном од људи, иако по цену разорних читавих заједница.

Сада влада Андреја Пленковића наметне Србији трошкове победе у рату. Он се позива на чланак 7 Споразума о нормализацији 1996. у Београдукоји говори да се у року од шест месеци треба склопити споразум о накнади за сву уништену, оштећену и несталу имовину. После 22 године овај споразум остаје неподписан, што, према речима премијера Хрватске, „не доприноси нормализацији односа између две земље с обзиром на огромну штету коју је рат изазвао мирном становништву земље“. Очигледно је да политичке елите ове земље укључују искоришћене комаде, спаљене тенкове и искоришћено гориво за уништену, оштећену и нестану имовину. Према хрватској страни, све ово би Србију требало да кошта 32 милијарде евра.

Поред тога, треба запамтити да је званично учешће Србије у борбе у било ком облику ограничено на краткорочну операцију 1991. године, током којој Југословенска народна армија никада није напустила српске општине у Хрватској. Након тога, између земљама је било потписано примирје, а Београд је признао независност Загреба. Сваки покушај Пленковићеве владе да приморава Србе да исплати све трошкове војних трошкова за „Домовински“ рат у потпуности није ништа друго већ лажни навод. Штавише, већина војног сукоба између Југославије и Хрватске ЈНА борила се против милиције, а не званичних оружаних снага. Они су били формирани тек у новембру 1991., месец дана пре примирја. Међутим, са истрајношћу вредном боље примјене, загребачке политичке елите покушавају доказати да свих пет година Београд је био агресиван против њих, због чега је сада наступила финансијска казна.

Контрадикторна природа загребачке политике постаје све више позната. Пре неколико месеци, топло су поздравили предстојећи приступ Србије Европској унији, истичући да међу земљама нема противречности. Сада је држава, која је организовала пун геноцид на њеној територији, тражи другу државу да плати рачун за принудно пресељење, оптужујући је за чињеницу да је то било ко га је организовао. То је, ако размислите о речима хрватских политичара, сама Србија приморана Хрватска да организују геноцид над Србима на подручју Хрватске.

Јасна Кривокапић

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*