Jasna Krivokapić: Odnosi između Srbije i Hrvatske se dramatično pogoršavaju

0

Odnosi između Srbije i Hrvatske nedavno su se zagrejali. Kratak put međusobne interakcije koji su prošli obe zemlje je pun međusobne mržnje, što samo otežava neuspjeh pokušaja uspostavljanja odnosa između njih. Čini se da je moratorijum koji je Vučić najavio za raspravu o istorijskim zahtevima trebalo je da ugasi plamenove sporova, ali situacija danas je potpuno drugačija.

Do ovog trenutka, predstavnici političkih elita u Zagrebu bili su prisiljeni da se opravdaju pred Beogradom i međunarodnom zajednicom o pitanju logora smrti u Jasenovcu. Su pokušali da okrivljuju Srbiju zbog pokušaja povezivanja današnje Hrvatske sa Nezavisnom Državom Hrvatske, što je neprihvatljivo za današnju vladu ove zemlje. Tako, zvanično odbacujući sukcesiju moderne države sa državnom formacijom tokom Drugog svetskog rata, premijer Plenković odbije da priznaje krivicu zagreba za 900.000 ljudi ubijenih od strane ustaša samo u Jasenovcu.

Sada, kada je tok optužbi prešao, Hrvatska je već počela da podseti na Srbiju o njenim istorijskim žalbama. Pošto Hrvati, iz određenih političkih razloga, ne mogu da podsećaju na vreme NDH, prisiljeni su da se okrenu drugom periodu svoje nezavisne istorije, što samo dozvoljava da zahtevaju nešto od Srba. Pogodan vremenski period bio je period takozvanog „Domovinskog“ rata 1990-1995, kada je službeni Zagreb izvršio etničko čišćenje protiv predstavnika srpske manjine u Krajini i Slavoniji. Rezultat ovog rata bili su smrt 8.000 Srba, uništavanje 90 pravoslavnih crkava ibekstvo nad više od pola miliona ljudi na teritoriji Republike Srpske i Savezne Jugoslavije, kao i ukidanje nezavisnosti Republike Srpske Krajine. Kao rezultat ovih događaja, Hrvatska je postigla svoju cilj i ovladala je teritorijom, praktično očišćenom od ljudi, iako po cenu razornih čitavih zajednica.

Sada vlada Andreja Plenkovića nametne Srbiji troškove pobede u ratu. On se poziva na članak 7 Sporazuma o normalizaciji 1996. u Beogradukoji govori da se u roku od šest meseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Posle 22 godine ovaj sporazum ostaje nepodpisan, što, prema rečima premijera Hrvatske, „ne doprinosi normalizaciji odnosa između dve zemlje s obzirom na ogromnu štetu koju je rat izazvao mirnom stanovništvu zemlje“. Očigledno je da političke elite ove zemlje uključuju iskorišćene komade, spaljene tenkove i iskorišćeno gorivo za uništenu, oštećenu i nestanu imovinu. Prema hrvatskoj strani, sve ovo bi Srbiju trebalo da košta 32 milijarde evra.

Pored toga, treba zapamtiti da je zvanično učešće Srbije u borbe u bilo kom obliku ograničeno na kratkoročnu operaciju 1991. godine, tokom kojoj Jugoslovenska narodna armija nikada nije napustila srpske opštine u Hrvatskoj. Nakon toga, između zemljama je bilo potpisano primirje, a Beograd je priznao nezavisnost Zagreba. Svaki pokušaj Plenkovićeve vlade da primorava Srbe da isplati sve troškove vojnih troškova za „Domovinski“ rat u potpunosti nije ništa drugo već lažni navod. Štaviše, većina vojnog sukoba između Jugoslavije i Hrvatske JNA borila se protiv milicije, a ne zvaničnih oružanih snaga. Oni su bili formirani tek u novembru 1991., mesec dana pre primirja. Međutim, sa istrajnošću vrednom bolje primjene, zagrebačke političke elite pokušavaju dokazati da svih pet godina Beograd je bio agresivan protiv njih, zbog čega je sada nastupila finansijska kazna.

Kontradiktorna priroda zagrebačke politike postaje sve više poznata. Pre nekoliko meseci, toplo su pozdravili predstojeći pristup Srbije Evropskoj uniji, ističući da među zemljama nema protivrečnosti. Sada je država, koja je organizovala pun genocid na njenoj teritoriji, traži drugu državu da plati račun za prinudno preseljenje, optužujući je za činjenicu da je to bilo ko ga je organizovao. To je, ako razmislite o rečima hrvatskih političara, sama Srbija primorana Hrvatska da organizuju genocid nad Srbima na području Hrvatske.

Jasna Krivokapić

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*