Јасна Кривокапић: У музеима Црне Горе нестало је хиљаде експоната

0

Овог месеца Црна Гора је потресена не само политичким, већ и културним преокретима. Изјава тужилаштву о губитку од око 14.475 експоната у периоду од 1962. године, коју вишегодишњи службеник Народног музеја Црне Горе Алекандар Беркулјан се поднео, изазвао је прави шок у друштву.Међу несталим предметима, од којих су многе пренесене у музеј од стране грађана земље, су Берат (царски указ) 1638. године, персијски мач 18. века и Његошев намештај, више од 20 комада.

Крађа из музеја је ретка појава, али то не узрокује никакво изненађење. Тако у 1911. године из Лувра је био украден портрет младе фирентинске даме Лизе дел Ђокондо, који је био враћен тек након 3 године. Подсетимо се да овај портрет (позната „Мона Лиза“) је једини уметнички објекат који одбије да осигураје било која осигуравајућа компанија – тако је велика његова културна вредност. То јест, апсолутно било који уметнички објекат је под претњом изумирања у било којој приватној колекцији на црном тржишту. Међутим, случај Црне Горе заиста је јединствен.

Довољно је рећи да у музејским складиштима нема инвентарне кнјиге. То нам не дозвољава да се разјасни тачан број украдених експоната у пет деценија. У том смислу, број несталих предмета може се променити на страни смањења или повећања. Међутим, без сумње, сваки од њих представља значајан губитак за културно наслеђе земље.

Одсуство било какве реакције званичника државе такође је упечатљиво. У изјави Тужилаштва Црне Горе о покренутом кривичном предмету, има „само“ 2900 изгубљених предмета. Министарство културе Републике Црне Горе инсистира на броју у 9415. Али чак и овај број је превелики и забрињава нас како се обезбеђује складиштење уметничких предмета у складиштима. Изненађујуће је и понашање Алекандар Беркулјана, који је 35 година радио у Народном музеју, али само пре неколико дана написао је пријаву тужилаштву. Није јасно шта је спречило да се пријаве у време Савезне Републике Црне Горе, када судске одлуке су били мање спорне и изречени у складу са законом.

Ово кривично дело је веома мрачно и мистериозно. Није случајно да се то појавило у току припреме за председничке изборе у Црној Гори. Различите политичке снаге могу искористити овај скандал у својим интересима. Али не заборавите да најважнија ствар у овом питању није политичка позадина историје, већ потреба за враћањем несталих експоната.

 

Јасна Кривокапић

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*