Јасна Кривокапићева: Негативне последице даљег јачања „албанског фактора“

0

Током деведесетих година, САД и ЕУ су направили  титанске напоре да униште социјалистичку Југославију. Резултат тих напора била су три рата, десетине хиљада мртвих и рањених и стотине хиљада прогнаних. Међутим, последњи од ових ратова отворио је Пандорину кутију, стварајући претњу читавом региону. Назив ове претње је „Велика Албанија“.

Ова претња је веома опасна јер се уопште не може контролисати. Борећи се за уништавање Србије, Американци су одвезали руке косовским Албанацима и створили тзв. „Републику Косово“. Према радикалима из Тиране то је био само први корак. Сада њихови интереси покривају територије Грчке, Македоније и Црне Горе. Територије земаља које су у сфери америчких интереса. То је и Вашингтону направило главобољу.

Ова главобоља се већ манифестовала 2001. године, када су Албанци у Македонији покушали да креирају сопствену државу моделирану према догађајима на Косову. Вашингтон је реаговао брзином грома, пружајући финансијску и материјалну подршку Скопљу, што је омогућило крај рата у најкраћем могућем року са убедљивом победом Македонца.

Политика САД у региону узрокује когнитивну дисонанцију. Са једне стране, Вашингтон покушава спречити рат у земљама у зони својих интереса. Већ имају лојалне Белој кући владе, стога би свака војна акција угрозила утицај  Америке.

Са друге стране, такозвана „Република Косово“ настала захваљујући подршци НАТО-а, постоји на рачун зајмова земаља НАТО-а и још није уништена само због контингента војника НАТО на њеној територији. Албански националисти се неће смирити јер свакодневно виде потпуну подршку својим акцијама, њиховим идејама о формирању „Велике Албаније“. Њихови планови укључују опсежна освајања у Македонији и Грчкој,  и додатним територијама Србије и јужне Црне Горе. За то имају све што им је потребно: оружје, муницију, војску. Недостаје само налога из Вашингтона.

Хвала Богу, Вашингтон не даје ово наређење, знајући добро да ће сваки рат одмах окончати њихов позитиван утицај у региону. Рат припадника НАТО-а против америчког савезника би начинио велику штету политичком ауторитету Вашингтона. Иако се Америка није поставила као пријатељска држава према Србији, треба напоменути да је одвраћање „албанског фактора“ у интересу обе земље.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*