Јавна предузећа на Косову – тајно примају паре из буџета А НЕ РАДЕ!

Предузећа попут Аеродрома Приштина од 1999. Године добијају новац из буџета Србије, а практично и не постоје.

0

Према истраживању Инсајдера, велики број фирми, упркос законској обавези, Агенцији за привредне регистре не доставља финансијске извештаје о годишњем пословању. Међу њима је и неколико јавних предузећа Србије, која су формално регистрована на Косову, а највећи број њих заправо не ради ништа.

Запослени у јавним предузећима Србије са Косова, укључујући чланове руководства, плате често добијају само захваљујући помоћи из буџета Србије.

У великом броју случајева је практично реч о фиктивним предузећима јер од 1999. године не функционише у местима у којима су регистрована.

Једини разлог што формално и даље постоје и добијају средства из буџета је то да на папиру чувају стање од пре 1999. године.

Њихово постојање је међутим доказ је да грађани Србије скупо плаћају политичку паролу ”Косово је Србија”.

Како су открили новинари Инсајдера, за четири предузећа са седиштем на Косову већ годинама не постоје подаци о пословању, односно финансијски извештаји.

То је потврдила и Агенција за привредне регистре која је управо против ЈП Ветеринарска станица Штрпце, ЈКП Ситница, Јавно стамбено комунално предузеће Ораховац и Аеродром Приштина поднела пријаве због недостављања финансијских извештаја.

Аеродром Приштина постао је познат 1999. године као прво место на које су ушли руски војници КФОР-а.

Ова акција је тада у Београду протумачена као велика победа над НАТО пактом. Руси су убрзо отишли, Аеродром је данас реконструисан и од пре две године носи име Адема Јашарија, који је за Београд терориста, а за Приштину народни херој.

Исте 2010. године, аеродром је дат у концесију турско-француском конзорцијуму с којим је потписан уговор да следећих 20 година управља терминалима.

Како би оправдали политику „Косово је Србија“, за владу у Београду, Аеродром Приштина је и данас у надлежности српског јавног предузећа.

Без финансијских извештаја је примера ради немогуће утврдити како се ова средства троше – да ли расте број запослених и да ли се и колико увећавају дуговања.

АПР годишње поднесе и до 30.000 пријава због недостављања финансијских извештаја

На питање новинара Инсајдера шта предузимају против фирми које игноришу законску обавезу достављања финансијских извештаја, АПР наводи да су против ЈП Ситнице и ЈП Аеродрома поднете пријаве.

Ове фирме су, како наводе, биле у обавези да доставе извештаје упркос томе што нису имали промет преко рачуна јер нису доставиле изјаве о неактивности.

Против ЈП Штрпца и ЈП Ораховца пријаве су поднете јер уопште нису имали отворене рачуне код банака.

Рок за достављање финансијских извештаја за претходну годину према закону је 30. јун текуће године. Уколико нека фирма не достави финансијски извештај, Агенција за привредне регистре подноси пријаву за привредни преступ.

“По члану 46. Закона о рачуноводству и ревизији, недостављање финансијских извештаја је привредни преступ и за то су предвиђене новчане казне од 100.000 до 3.000.000 динара”, наводе у АПР-у.

АПР у просеку годишње поднесе око 30.000 пријава за привредни преступ надлежним тужилаштвима и судовима за поступање.

„До септембра 2016 (то је последњи расположиви податак), АПР је поднео 23.121 пријаву за привредни преступ због неподношења редовног годишњег финансијског извештаја за 2014. годину“, наводи се између осталог у одговору АПР-а Инсајдеру и додају да је до краја 2016. године евидентирано је 3.969 одлука тужилаштава и судова по поднетим пријавама.

ОК Радио, Инсајдер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*