Једина краљевина где владар мора да држи ресторан да би преживео

0

Kраљевство слави 180 година постојања и старије је од Италије за 25 година

Антонио Бертолеони је 83-трогодишњи рибар који држи једини ресторан на острцу Таволара у средоземном мору. То ништа не би било чудно да он није и владар тог острва, величине пет квадратних километара.

То га чини најмањом краљевином на свету, којим Антонио влада 22 године. „Ја сам наиприземнији владар на свету“, каже он и додаје да једино ужива у бесплатним оброцима.

Kраљевство слави 180 година постојања и старије је од Италије за 25 година. Први насељеник „пола пастир, пола гусар“ Антониов рођак Ђузепе је 1807. постао први насејеник на острву. Ту његову намеру вероватно је помогла оптужба из Ђенове за бигамију.

Kако је постала краљевина? Па 1836. године је Kарло краљ Сардиније дошао на острво да лови дивље козе и том приликом се Ђузепеовом сину Паолу представио као краљ Сардиније. Ђузепе је одговорио „А ја сам краљ Таволара“. Пошто је уверио у готољубивост домаћина Kарло му је и писмено потврдио статус владара острава.

Паоло је брзину направио грб, породично стабло и гробље за своје наследнике, а сам је сахрањен са круном на споменику иако је за живота није носио.

Вест о ново краљевству се проширила, па је Таволара склопила и нека савезништва, Ђузепе Гарибалди је био саветник краља, а Виторио Емануеле ИИ који ће постати први италијански краљ је потписао мировни уговор.

После 126 година на острву је изграђена база НАТО чиме је сувереност нешто умањена. Ипак Таволара није никада постала део Италије.

Данас Антонио „влада“ над 11 становника острва, а посетиоце лично дочекује и испфраћа. У нствари чланови ове краљевске породице сви раде или као роибари или као туристички радници, јер је туризам веома повећали приходе острва.

Таволара се налази у сред резервата, а па главнину посетилаца чине рониоци који истражују воде око острва.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*