ЈЕДИНСТВЕН ЗАХТЕВ ЗАПАДА ВУЧИЋУ: Признајте Косово, даћемо вам ЗСО

0

САД, НЕМАЧКА, Француска и Британија пред председника Вучића изашле с јединственим захтевом. Максимум који наша страна може да добије је ЗСО n Не прихватамо тај смоквин лист – каже шеф државе

ОНО што већ скоро две деценије лебди као претња над нашом земљом обистинило се – западни центри моћи су председнику Александру Вучићу недвосмислено поручили да Србија не размишља о било ком делу територије Косова и да се од Београда тражи да формално или неформално призна лажну државу!

Како „Новости“ ексклузивно сазнају, први човек Србије је ову непристојну понуду, која може да породи велики национални и политички лом, добио од дипломата у Берлину, Паризу, Лондону и Вашингтону, а потврђена му је и ових дана током неформалних састанака са дипломатама у Њујорку.

Конкретно, Вучићу су саговорници из ових центара моћи, практично уједињени, први пут без дипломатских рукавица ставили до знања да је Заједница српских општина, која још није ни у повоју, максимум који наша држава може да добије на КиМ!

Арогантно и са позиција моћи, западни званичници су на састанцима, који су се директно тицали будућности и статуса наше јужне покрајине, пренели председнику да је Косово за њих затворена прича оног дана када је, уз њихову свесрдну помоћ, власт у Приштини прогласила независност.

Како преносе наши добро обавештени извори, у свим тим сусретима Вучић је указивао на то да је управо та одлука из 2008. отворила Пандорину кутију из које се излегла регионална нестабилност која је „добацила“ и до Каталоније. Али, они су листом хладно одговарали да је Србија ту исту Пандорину кутију и затворила обраћањем трапавим питањем о легалности отцепљења, пред Међународним судом правде у Хагу, који је пресудио да декларација о независности није у супротности са међународним правом.

Разочаран овим бруталним захтевом, Вучић је својим саговорницима пренео да је то за Србију неприхватљиво, а генералном секретару УН Антонију Гутересу, са којим се у среду састао у Њујорку, јасно је поручио:

– Моја земља неће да прихвати тај смоквин лист који јој се нуди! Нећемо да жртвујемо националне интересе. И док сам на овом месту нећете нас понижавати.

Током разговора са Гутересом, председник се заложио за поштовање Резолуције 1244 о КиМ, већу улогу Унмика у покрајини и проналажење компромисног решења.

– Србија је спремна на сарадњу како са међународним организацијама, тако и са косовским Албанцима. Али, није компромис да једна страна добије све, а друга изгуби све, већ да обе стране нешто дају и уложе – саопштио је шеф државе свом домаћину на Ист Риверу, који је подржао наставак дијалога Београда и Приштине.

А као услов за наставак дијалога Вучић је навео усвајање статута ЗСО. Он није крио разочарање понашањем великих сила:

– Чини ми се да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним. Очекивао сам веће разумевање не само за Србе на КиМ, већ и за Србију. Разумео сам поруку. Наше је да се и даље боримо.

Сваке даље преговоре практично је минирао захтев кључних западних држава, који се ослања на такозвани амерички пакет за Косово, чије су делове недавно ексклузивно објавиле „Новости“.

Тај радни текст Трампове администрације, подсећамо, садржи неколико кључних тачака:

* Предвиђа да Заједница српских општина добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвете и културе.

* Заједница би тесно институционално била повезана са потпредседником косовске владе, који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

* Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације.

* Ако српска страна пристане на овај пакет, нашој држави би био омогућен улазак у Европску унију, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени.

Карте су сада коначно отворене, а на талону је прескупи косовски жетон. Пред нашом државом и њеним председником је можда и одлучујућа партија која умногоме може да одреди наш будући стратешки правац. На Вучићева леђа пребачено је огромно бреме увезано питањем: шта ће бити ако Београд одбаци захтеве западних сила?

Прва последица се назире – рампа на нашем европском путу, односно губитак шансе да постанемо чланица Европске уније. Други фактор ризика је губитак директних страних инвестиција, пре свега из западних држава, што би био огроман ударац за српску економију. Наши званичници су о свим овим црним опцијама „дискретно“ упозорени преко западних дипломатских канала. Биће то, засигурно, мучна и напета партија…

У ЊУЈОРКУ СА ЋЕРКОМ

ПРЕДСЕДНИК је рекао и да је у Њујорку био са ћерком Милицом.

– Немам много времена да будем са својом децом. Миличина мајка је више недеља у болници. Понекад пожелим да не будем најгори отац на свету, све сам јој сам платио, карту и све, са татом је била у соби – рекао је Вучић, истичући да „мрзи тину-нину“, као и да је у Њујорку у „пола два, три ујутру обилазио књижаре“ и гледао коју ће књигу да купи.

ЖЕЛЕ СТОПАМА ПАЛЕСТИНЕ

ЗА пуноправно чланство Косова у УН као непремостива препрека и даље стоји претња руског вета, па би једини начин да се Приштини одшкрину врата на Ист Риверу била кандидатура за сталног посматрача државу-нечланицу, односно за статус какав је у УН добила Палестина 2012. године.

За тај положај може да се пријави нечланица која је већ члан једне или више специјализованих агенција УН, а као члан ММФ, Косово је тај услов испунило.

Палестина је 2012. године, мимо препоруке СБ УН (јер се томе противила Америка), гласањем на Генералној скупштини УН, постала држава нечланица посматрач. Поједини стручњаци сматрају да Косово не може да иде путем који је прошла Палестина, све док је на снази Резолуција 1244.

Вечерње новости

Србин инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*