Јелена Стевановић: ​Председник који не зна за срам

0

Негативна реклама је боља од никакве. Ако си скандалозан и радиш одважне ствари које изазивају полемику, новине ће писати о теби.

Овако је Доналд Трамп описао тајну пословног успеха у књизи „Умеће преговарања”. Судећи према прве две недеље које је провео у Белој кући, тако замишља и умеће владавине. Као бизнисмен, он није продавао некретнине или кравате које су нешто много боље или горе од других, али је знао како да се наметне, рекламирајући се, правећи бренд, па и уз помоћ сопственог прљавог веша, развода и секс-скандала. Он ни као председник не ради нешто превише другачије од онога што су радили његови претходници, али и најконтроверзније одлуке објављује на сва звона, нимало се не снебивајући да пред камерама потписује уредбе које су други склањали од очију јавности. Без имало срама најављује зидове и нове сукобе и не пада му на памет да америчке интересе увија у украсне фолије људских права и демократије. Критичари кажу да је Трамп изрод америчке политике, али оно што је у ствари нечувено је да неко ту политику више уопште не покушава да улепша и рационализује.

ДУГА ПРЕДИГРА: Згражавање над америчким председником у знатној је мери лажно и лицемерно. Они који не могу да се поврате од шока мора да су преспавали последње две деценије. Његова оцена да Америка има проблем са муслиманским светом стигла је након што је Буш напао и окупирао две муслиманске земље, а Обама бомбардовао пет од седам муслиманских земаља чијим је грађанима Трамп сада привремено забранио долазак у САД. Не можете 17 година да смењујете режиме и правите хаос по Блиском истоку да бисте се онда правили да је у вашим међусобним односима све у најбољем реду. Трампова забрана је природан наставак америчке политике. Обама је бомбардовао пет земаља са Трампове црне листе. После инвазија на Ирак и Авганистан и слања бомбардера од Либије до Пакистана, зар заиста има места ишчуђавању што је Бела кућа на неко време зауставила прилив избеглица и миграната из неких од тих земаља? Трамп не може без спектакла, па је морао да званично постави рампу на улазима у САД, а могао је да постигне исти циљ и да је у тишини тражио од надлежних служби да ригорозно примењују већ ионако рестриктивне мере за улазак становника поменутих земаља у Америку. Шта мислите, колико је и досад грађанима Сомалије или Сирије било лако да се домогну Америке? Нимало. Они су и досад једва добијали америчке визе. Обама је пре неколико година додатно пооштрио услове за пријем избеглица из Ирака, десеткујући број новопридошлих. Он је тих седам земаља ставио на црну листу када је пре две године донео закон који налаже да чак ни странци који путују у САД без виза губе то право ако су последњих година посетили неку од држава са списка. Примљено је само 13.000 сиријских избеглица пре било какве Трампове забране.

Европско згражавање над Трампом: Насловна страница недељника „Шпигл”
(Фото: Ројтерс)

ОГРАДА ПО ОГРАДА: Трамп је славодобитно најавио изградњу зида на граници са Мексиком као да је најавио да ће послати људе на Месец. Једино што су Американци већ били на Месецу и што зид, макар и делимично, већ постоји. На јужној америчкој граници већ су никли делови зида и дугачке ограде. За њихову изградњу гласали су многи политичари попут Хилари Клинтон који се сада запрепашћују над Трамповом идејом. Многи либерали се понашају као да не знају да је њихова земља одавно поклоник ограђивања. Америка је дозволила Израелу да се у великој мери зидом огради од Западне обале. Зашто је то тада било у реду, а сада није? Трамп је без сваке сумње заслужио многобројне критике, али је много тога што му се приписује недоследно, посебно од стране америчких и европских политичара. Европски званичници попут Доналда Туска изјављују да се шеф Беле куће не понаша у складу са америчким вредностима и да представља претња по безбедност ЕУ. Занимљиво је да Европљани нису сматрали да их дестабилизује Бушова или Обамина политика на Блиском истоку, која је допринела да Стари континент прими више од милион миграната и избеглица са којима не зна шта ће. Мрште се на његов наговештај рата са Ираном и поновног увођења тортуре и отварања тајних затвора као да нису кретали са Американцима у блискоисточне походе, дозвољавали отварање тајних затвора управо на својој, европској територији и правили се да не знају да се унутар тих зидина муче осумњичени за тероризам.

ОКАЈАВАЊЕ ГРЕХОВА: Трампа највише осуђују они који су му припремили терен: републикански спољнополитички естаблишмент који је осмислио рат против тероризма и Гвантанамо и демократски политичари који су са Обамом спречили да иједан агент ЦИА икад одговара за своје поступке или да шансу добије Берни Сандерс, за кога су све анкете говориле да има далеко веће шансе од Хилари Клинтон да победи Доналда Трампа. Разумљиво је да их председник толико узнемирује јер их подсећа на њихове сопствене неуспехе, на то да су они посејали семе трампизма док се садашњи председник још занимао мисицама. Сада је касно да убеђују свет да је Трамп изрод, просто невероватно одступање од нормалне америчке политике. На крају ће му можда још и учинити услугу. Што елите и медији буду више преувеличавали сваки његов корак као нешто што свет још није видео ни чуо, то ће његови бирачи бити више уверени да Трамп ради праву ствар и испуњава предизборна обећања, чак и када буде било очигледно да није тако.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*