Jelena Stevanović: ​Predsednik koji ne zna za sram

0

Negativna reklama je bolja od nikakve. Ako si skandalozan i radiš odvažne stvari koje izazivaju polemiku, novine će pisati o tebi.

Ovako je Donald Tramp opisao tajnu poslovnog uspeha u knjizi „Umeće pregovaranja”. Sudeći prema prve dve nedelje koje je proveo u Beloj kući, tako zamišlja i umeće vladavine. Kao biznismen, on nije prodavao nekretnine ili kravate koje su nešto mnogo bolje ili gore od drugih, ali je znao kako da se nametne, reklamirajući se, praveći brend, pa i uz pomoć sopstvenog prljavog veša, razvoda i seks-skandala. On ni kao predsednik ne radi nešto previše drugačije od onoga što su radili njegovi prethodnici, ali i najkontroverznije odluke objavljuje na sva zvona, nimalo se ne snebivajući da pred kamerama potpisuje uredbe koje su drugi sklanjali od očiju javnosti. Bez imalo srama najavljuje zidove i nove sukobe i ne pada mu na pamet da američke interese uvija u ukrasne folije ljudskih prava i demokratije. Kritičari kažu da je Tramp izrod američke politike, ali ono što je u stvari nečuveno je da neko tu politiku više uopšte ne pokušava da ulepša i racionalizuje.

DUGA PREDIGRA: Zgražavanje nad američkim predsednikom u znatnoj je meri lažno i licemerno. Oni koji ne mogu da se povrate od šoka mora da su prespavali poslednje dve decenije. Njegova ocena da Amerika ima problem sa muslimanskim svetom stigla je nakon što je Buš napao i okupirao dve muslimanske zemlje, a Obama bombardovao pet od sedam muslimanskih zemalja čijim je građanima Tramp sada privremeno zabranio dolazak u SAD. Ne možete 17 godina da smenjujete režime i pravite haos po Bliskom istoku da biste se onda pravili da je u vašim međusobnim odnosima sve u najboljem redu. Trampova zabrana je prirodan nastavak američke politike. Obama je bombardovao pet zemalja sa Trampove crne liste. Posle invazija na Irak i Avganistan i slanja bombardera od Libije do Pakistana, zar zaista ima mesta iščuđavanju što je Bela kuća na neko vreme zaustavila priliv izbeglica i migranata iz nekih od tih zemalja? Tramp ne može bez spektakla, pa je morao da zvanično postavi rampu na ulazima u SAD, a mogao je da postigne isti cilj i da je u tišini tražio od nadležnih službi da rigorozno primenjuju već ionako restriktivne mere za ulazak stanovnika pomenutih zemalja u Ameriku. Šta mislite, koliko je i dosad građanima Somalije ili Sirije bilo lako da se domognu Amerike? Nimalo. Oni su i dosad jedva dobijali američke vize. Obama je pre nekoliko godina dodatno pooštrio uslove za prijem izbeglica iz Iraka, desetkujući broj novopridošlih. On je tih sedam zemalja stavio na crnu listu kada je pre dve godine doneo zakon koji nalaže da čak ni stranci koji putuju u SAD bez viza gube to pravo ako su poslednjih godina posetili neku od država sa spiska. Primljeno je samo 13.000 sirijskih izbeglica pre bilo kakve Trampove zabrane.

Evropsko zgražavanje nad Trampom: Naslovna stranica nedeljnika „Špigl”
(Foto: Rojters)

OGRADA PO OGRADA: Tramp je slavodobitno najavio izgradnju zida na granici sa Meksikom kao da je najavio da će poslati ljude na Mesec. Jedino što su Amerikanci već bili na Mesecu i što zid, makar i delimično, već postoji. Na južnoj američkoj granici već su nikli delovi zida i dugačke ograde. Za njihovu izgradnju glasali su mnogi političari poput Hilari Klinton koji se sada zaprepašćuju nad Trampovom idejom. Mnogi liberali se ponašaju kao da ne znaju da je njihova zemlja odavno poklonik ograđivanja. Amerika je dozvolila Izraelu da se u velikoj meri zidom ogradi od Zapadne obale. Zašto je to tada bilo u redu, a sada nije? Tramp je bez svake sumnje zaslužio mnogobrojne kritike, ali je mnogo toga što mu se pripisuje nedosledno, posebno od strane američkih i evropskih političara. Evropski zvaničnici poput Donalda Tuska izjavljuju da se šef Bele kuće ne ponaša u skladu sa američkim vrednostima i da predstavlja pretnja po bezbednost EU. Zanimljivo je da Evropljani nisu smatrali da ih destabilizuje Bušova ili Obamina politika na Bliskom istoku, koja je doprinela da Stari kontinent primi više od milion migranata i izbeglica sa kojima ne zna šta će. Mršte se na njegov nagoveštaj rata sa Iranom i ponovnog uvođenja torture i otvaranja tajnih zatvora kao da nisu kretali sa Amerikancima u bliskoistočne pohode, dozvoljavali otvaranje tajnih zatvora upravo na svojoj, evropskoj teritoriji i pravili se da ne znaju da se unutar tih zidina muče osumnjičeni za terorizam.

OKAJAVANJE GREHOVA: Trampa najviše osuđuju oni koji su mu pripremili teren: republikanski spoljnopolitički establišment koji je osmislio rat protiv terorizma i Gvantanamo i demokratski političari koji su sa Obamom sprečili da ijedan agent CIA ikad odgovara za svoje postupke ili da šansu dobije Berni Sanders, za koga su sve ankete govorile da ima daleko veće šanse od Hilari Klinton da pobedi Donalda Trampa. Razumljivo je da ih predsednik toliko uznemiruje jer ih podseća na njihove sopstvene neuspehe, na to da su oni posejali seme trampizma dok se sadašnji predsednik još zanimao misicama. Sada je kasno da ubeđuju svet da je Tramp izrod, prosto neverovatno odstupanje od normalne američke politike. Na kraju će mu možda još i učiniti uslugu. Što elite i mediji budu više preuveličavali svaki njegov korak kao nešto što svet još nije video ni čuo, to će njegovi birači biti više uvereni da Tramp radi pravu stvar i ispunjava predizborna obećanja, čak i kada bude bilo očigledno da nije tako.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*