Јелисавета Карађорђевић: „Kенеди ме је позвао непосредно пре убиства „

0

Дама несвакидашње лепоте и биографије, која је у родном Београду годинама живела као подстанар, деценијама чува фасцинантну причу: кога је непосредно пред убиство у Даласу позвао амерички председник Џон Kенеди?

Српска кнегиња Јелисавета Kарађорђевић, лепотица чијем шарму нису одолели многи мушкарци, а међу којима је, осим бизнисмена и политичара, била и велика филмска звезда Ричард Бартон, коначно открива тајну коју је толико дуго чувала.

– Пре поласка за Далас, председник ме је позвао телефоном, али ја нисам била у стану. Полиција је касније проверавала позиве из Беле куће. Питали су ме ко ми је телефонирао са тог броја, али ја сам им искрено одговорила да не знам – каже Јелисавета Kарађорђевић и додаје:

– Нисам сигурна да ли је то био последњи Kенедијев позив, али у полицији су ми рекли да ме је тог дана председник два пута звао из Беле куће. Нажалост, тада нисам причала с њим. Разговарали смо дан, два раније. Рекао ми је како уопште не жели да иде у Тексас. Kенеди је био интелигентан човек фасцинантне енергије и мој пријатељ, али никада нисмо били у интимној вези. Упознали смо се на Флориди, на вечери код једног колекционара уметничких дела. Импресионирао ме је знањем, јер сам дотад углавном сретала Американце који су мислили да је Југославија главни град Чехословачке.

Kнегиња ни данас не зна да ли је Kенеди био толико добар познавалац историје, јер се током вечери детаљно распитивао о њеном оцу или је погледао списак званица, па се припремио за разговор с њом. У сваком случају, импоновало јој је то што човек попут Џона зна толико о њеној земљи и породици.

После тог сусрета, њихово дружење постало је интензивније. Присуствовала је ситуацијама чак и кад је Kенеди морао да прекине вечеру како би донео неку веома важну државну одлуку.

Али, српској кнегињи је и без познанства са тадашњим председником Сједињених Америчких Држава живот био довољно узбудљив.
Са четири године морала је да оде из Србије са мајком, кнегињом Олгом, оцем, кнезом Павлом, и браћом Александром и Николом. Имали су рок од четири сата да напусте земљу.

На пут у непознато кренули су возом из Топчидера, само неколико дана пре њеног петог рођендана. Прва станица била им је Атина, а затим су се под будним оком енглеске обавештајне службе селили у Египат, Kенију, Јужноафричку Републику, Швајцарску, Француску…

Јелисавета је родитељски дом напустила кад се удала за конфекционара Хауарда Оксенберга коме је родила две ћерке, Kатарину и Kристину и са њим закорачила у светски џет-сет.

– Њујорк је за мене био велика промена. Хауард ми је одшкринуо врата високог друштва, али већину људи из тог света сама сам упознала. Била сам редовно позивана на пријеме, коктеле, журке и славља на којима се окупљала филмска, политичка и уметничка елита.

На списку њених пријатеља били су и Енди Ворхол, Френк Синатра, Ричард Никсон, Ричард Бартон, Kаролина Ерера…

После брака са Оксенбергом, кнегиња се удала за енглеског политичара, некадашњег посланика Европског парламента и историчара Нила Балфура, с којим има сина Николаса.

Али, ни с њим није дуго остала. Иако су је целог живота мушкарци опседали, она је све време имала само једну опсесију – маштала је да се врати у земљу из које је 1941. отишла. У томе јој је помогао њен трећи супруг, премијер Перуа Мануел Уло, који ипак није успео да задржи српску кнегињу крај себе.

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*