Jerej dr Ugrin Popović: Dogodine u Prizrenu!

2

Čudne stvari obeležavaju ove dane. Sahranili su Dušana, stali u odbranu Milice. Ipak, najnovija pesma Beogradskog sindikata je prvo skinuta sa Jutjuba, a zatim premeštena na Rutjub, da bi se ponovo vratila na Jutjub. Da, da ne zaboravimo, pretučena su dva Albanska mladića, u sred Novog Sada. Jedan živi tamo, dok je drugi mislio da se tu preseli baš iz Prizrena. Kazali su mu da tamo žive miroljubivi ljudi, i da nema međunacionalnih trvenja. Čak ga je i brat posetio, dok je ovaj bio u Urgentnom. O svemu ovome nas izveštava „Blic“, koji je uspeo da tu srceparajuću priču, njegovog druga, objavi čim pre.

Prizren. Ako bismo igrali „Slagalicu“, to bi bilo rešenje jedne kolone – Dušan, BS, Šiptari u Novom Sadu, i konačno rešenje – Prizren! Prizren, grad koji je bio „carski“ u vreme Dušana Silnog. Prizren, naziv najnovije pesme Beogradskog sindikata. Prizren, grad u kojem nema više Srba, ali grad iz kojeg dolazi taj Šiptar da traži posao u Novom Sadu. Prizren, kao najnoviji podsetnik naše gluposti i povodljivosti. Prizren, kao pokazanje da je Novi Sad i dalje Srpski!

Možda nije korektno, ali je ipak krajnje logično, i krajnje čovečno. Ako tvoj narod izvrši okupaciju jednog dela (18%) teritorije, i pritom izvrši nečovečni zločin nad življem tog kraja, i to dva puta u pet godina (1999, 2004), onda jednostavno, ne ideš u drugi po veličini grad te zemlje da tražiš posao. Jednostavno, to ne radiš. Nije ljudski to raditi, jer još se nije ni „ohladio“ jutjub snimak šiptarskog „heroja“, koji ruši krst sa saborne crkve sv. Đorđa u Prizrenu, a ti dolaziš iz tog grada, da tražiš posao ovde!?! I još se čudiš, i javno ispovedaš. Ne zna se ko je gluplji. Da li onaj koji se ispoveda, ili glasilo koje tu ispovest prima, dok je savršeno izvesno koji će se to sloj u ovoj zemlji nad time iščuđavati! Da, to će biti Jevropejci i drugosrbijanci. Svi ostali će znati da to što su ta dva šiptara uradila nije bilo čovečno. Jednostavno – NIJE.

Evo, malog pokusa. Molim vas, ukucajte na Jutjubu rušenje crkve Sv. Đorđa u Prizrenu, i odgledajte to. Vidite svu virtuoznost mlađanog Šiptara dok kida krst sa kupole hrama. Odgledajte to, veoma pažljivo. A onda, sasvim iskreno, sebi priznajte da li je to što su ova dva Šiptara uradila bilo imalo ljudski!?!

Ne, nije… a, zato nijedan Nemac nije išao u Izrael da tamo radi, ili da se tamo odmara, ili da se tamo divi kulturnim sadržajima tog podneblja, po završetku Drugog svetskog rata. Jednostavno neke rane moraju da zarastu. Nema to mnogo veze sa ovim ili onim integracijama koliko sa elementarnom logikom i ljudskim dostojanstvom. Sa čovečnošću!!!

Mislite o tome…

Jerej dr Ugrin Popović

2 KOMENTARA

 1. Gusle – moćno oružije Dobra!
  Gusle – moćno oružije Srba!

  “KNEŽEV BLAGOSLOV
  PRED KOSOVSKU BITKU

  Braćo draga iz epohe ove
  Sjećate l’ se knjige Muratove
  Što no dođe do Lazara Kneza
  Da mu carstvo na Kosovu preda?
  Sad Kosovu opet neman prijeti
  Nastoji ga od Srba oteti,
  Uz domaće gnjide i fukare,
  Što ga daju za prljave pare.
  Pokoljenju što Kosovo čuva
  Sad kneževog treba blagoslova,
  A da Bogom vazda ga trebaše,
  Da l’ bi vako išla pjesma ova:

  Kad Lazaru sitna knjiga dođe,
  Knjigu gleda, u Boga se nada.
  Da je kome poslušati sada
  Kako kneže Srbe blagosilja:
  ‘Ko je Srbin i srbskoga roda,
  I od srbske krvi i koljena,
  Te dolazi na boj na Kosovo: .
  Bog mu svakog dobra podario,
  A od ruke sve mu rodno bilo,
  I u polju bjelica pšenica,
  I u brdu vinova lozica.
  Blaga imo za svakog koljena!
  U kući mu sva zdrava dječica,
  Svako muško – junak do junaka,
  Svako žensko – dična srbska majka.
  Potomstvo mu ime pronosilo,
  Pronosilo, njim se ponosilo,
  Sve dokle je svijeta i vijeka!
  Poglavari, vođe i knezovi,
  Svi junaci, srbski vitezovi,
  Čast i slava nek vas uvijek prate
  Koji srbsko carstvo sačuvate’„

  Stanko iz Kanade, vojnik po pozivu i duhu!

  Dragan Slavnić

 2. Svaka čast BG Sindikatu i etno grupi Trag.Ovo što ih je Jutjub zabranio posle 24sata samo govori o jutubu da je vatikansko đubre..ja sam tu ološ Jutjub sa svih aparata svojih izbacio i prešao na Rutub

POSTAVI ODGOVOR

*