Јереј др Угрин Поповић: ЖЕЉКО ДЕ МЕДИЧИ

0

Треба бити реалан. Схватити време у којем живимо. Не правити јалова очекивања од нечега, чему ми сами не придајемо важност. Улазимо у једно ново доба – ренесансу, коју нисмо имали прилике да, као нација, проживимо. Данас, захваљујући мецени непознатих уметника, Жељко Медичи, то враћање културним узорима, чини могућим. Чини, јер му је овај народ, својом СМС подршком, дао апсолутни монопол над својим главама.

Тај исти народ, вођен инквизицијом таблоида, регистровао је ЦИА шпијуна Саву, који није рекао „Косово је Србија“! Интелигентним истраживањем, таблоиди су то објавили маси. А маса чека ренесансу свог Медичија, и припрема нову СМС подршку, властитог пораза.

У данашњем демократском друштву, заиста само бескурпулозни могу имати подршку масе, а са њом и превагу на изборним листићима. Не постоји другачији начин! Демократија је лаж, у коју чак ни Грци нису веровали. Једноставно, то је болест која се као здравље региструје. Нема ни логике та демократија, а у нашој земљи, она је заузела свој комични статус, у којем је једино бака Стојанка доказани убица.

Али, вратимо се Жељку Медичију. Он заиста нешто колосално прави! У складу са подршком, коју је добио СМС мерилима, он наставља тамо, где је као извођач, стао. Постоје згражавања, јавна чуђења тзв „интелектуалаца“ тим његовим приступом, али ипак у демократији живимо, а демократија по својој дефиницији, није ствар интелектуалаца, већ већег броја – насупрот мањем броју. Интелектуалци никада нису били у оном „већем броју“. Тако ни сад. Нема ту љутње. Заправо, не би требало, лепо је написано: „Што посејеш, то ћеш пожњети.“ (Гал. 6:7), и ми сада жањемо ренесансу Жељка Медичија! Нема „љутиш“, што би се рекло – „Тражили сте – гледајте!“

Занимљиво је Орвелово виђење будућности, где чизма гази човеково лице, заувек. Данас смо сведоци тог виђења. Демократија га је учинила могућим. Воља тог народа, у којем није било кумуниста, чији су сви дедови „славили славу“ и били шиканирани од Кумунистичке партије због тога, јесте могућа. Ипак, тај исти народ каже да се за време Тита, боље живело. Да се путовало. Да се за једну плату могао ауто купити, и шта све не! Опет, и поред свег тог благостања, они нису били чланови те партије. Славили су Славу.

Тада барем нису имали право гласа, а… можда је баш због тога, за време „друга Тите“, било боље. Ипак, данас маса има право гласа, и право на своју ренесансу Жељка Медичија! Право да гледа Станијин сношај преко ТВ, и да се увери у то, да њени идоли серу. Хлеба и игара! Опробана, и никада превазиђена тактика господарења, срцем масе. Од Римског колосеума до Жељкове ренесансе, ствар је само начина, односно технолошког развоја. А, Жељко је баш учинио развој! Маса ће сигурно то знати да цени својим СМС порукама. Видећемо. За разлику од Орвела, ми ћемо бити живи тада.

Бити живи и… шта? Шта ћемо урадити? Има ли смисла ишта покушавати? ЦИА агент Сава је показатељ како ће проћи сви они, који желе овом народу ипак мало више од онога, што једна генерација може прождерати. Ипак, ова генерација би да прождере све, воајеришући ренесансу Жељка Медичија. Воља масе је таква и… шта сада са тим има историја, или интелектуалци? Маса најбоље зна! Маса нема име! Маса има ренесансу, и свој моменат када је историја пита… на жалост свих нас, који имамо име, били ЦИА шпијуни или наркомани, тај трен у историји је… ДАНАС!

Мислите о томе…

Јереј др Угрин Поповић

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*