Јеремић: Државни удар у режији Маје Гојковић

Председнички кандидат Вук Јеремић изјавио је данас да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић спровела својеврстан државни удар у служби изборне кампање Александра Вучића.

0

Маја Гојковић је претходно објавила да ће пролећно заседање Скупштине, које је почело данас, бити суспендовано до завршетка избора, а да ће изборе расписати сутра.

„Ради се о незаконитој и неуставној одлуци, јер не постоји ни један основ да највише законодавно тело у држави престане са радом. Напротив, Народна скупштина пред председничке изборе има обавезу да ради у пуном капацитету и да оснује Наџорни одбор за праћење избора. Осуђујемо ову суспензију државних институција и спровођење својеврсног државног удара“, наводи Вук Јеремић.

Лидер „Доста је било“ Саша Радуловић каже да је одлука Маје Гојковић да парламент не заседа до окончања председничких избора „срамотна“ и да таква одлука представља „неку врсту ванредног стања“.

„Таквом одлуком суспендује се скупштина. Не постоји нити један разлог да парламент не ради, осим Вучићевог страха“, рекао је лидер ДЈБ. Према његовим речима, парламент неће радити до завршетка председничких избора, јер Вучић жели да злоупотреби премијерску функцију за кампању. „То је кукавичка одлука и тим поводом покренућемо све правне лекове и обратити се свим институцијама“, рекао је Радуловић.

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић је одлуку председнице парламента назвао кукавичком и критиковао Мају Гојковић због, како је навео, полтронског односа према Вучићу. Санда Рашковић Ивић се придружила се критикама, наводећи да је одлука да се седница настави после председничких избора “понижавање парламента и силовање, не само скупштине него и целе Србије”.

„Стојим иза своје одлуке да направим паузу у раду. То је нешто што је добро за стабилност Србије“, казала је Маја Гојковић. Она је додала да је лично срамота због свега што је чула на свој лични рачун и рачун парламента.

Шеф напредњака у Скупштини Србије Александар Мартиновић је одбацио критике опозиције због прекида седнице, речима да ће заседање бити настављено, али не и када ће то бити, притом истакавши да је Гојковићева приказала „осећај за демократичност и културу дијалога са опозицијом“.

021

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*