Jeremić predsednik, Grigorije patrijarh?!

1

Episkop hercegovački Grigorije koji je bio blizak ljudima Demokratske stranke i Borisu Tadiću, sada lobira za svog prijatelja Vuka Jeremića.

Iz izvora bliskih Vuku Jeremiću saznajemo da je napravljen pakt između njega i Grigorija koji podrazumeva da episkop njega podrži za predsednika a ako Jeremić pobedi da on Grigorija „progura“ na mesto patrijarha, tako što bi se penzionisao aktuelni patrijarh Irinej.

Za poznavaoce pravoslavne teologije, iznenađujuće je dobro poznavanje finesa koje Vuk Jeremić iznosi u svojim verskim traktatima, kao recimo prilikom proslave Svetog Save na svetosavskoj besedi. No to nije prvi put da Vuk pokazuje dobro „poznavanje“ pravoslavne srpske tradicije i teološke misli. U crkvenim krugovima među onima koji su nepristrasni i koji nisu politički opredeljeni, iznosi se sumnja da ove verske traktate piše neko od episkopa ili teologa specijalno za Vuka Jeremića.

Posle četvrtog velikog simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“ koji je zimus održan u Trebinju, sve sumnje u to ko stoji iza „teologije“ Vuka Jeremića su otklonjene. Trebinje u Hercegovini, čijim delom SPC gospodari vladika Grigorije, je mesto gde je do sada održan niz simpzijuma i panel-diskusija pod pokroviteljstvom crkve, tačnije episkopa Grigorija. Ove zime specijalni gost sipozijuma bio je Vuk Jeremić, „slučajno“ baš uoči predsedničke kampanje.

simposion

Upravo na tom simpozijumu se desio incident sa nameštenim fotografisanjem mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića i Vuka Jeremića, koje je iskorišteno za predizbornu propagandu od strane tima Vuka Jeremića. Po protokolu Jeremić nije trebao da sedi pored mitropolita Porfirija, ali je „nekim slučajem“ baš tamo završio. Mitropolit Porfirije je naknadno zatražio da se sporne fotografije njega i Jeremića uklone, i da se te fotografije  ne mogu koristiti u predizbornu propagandu s obzirom da on na to fotografisanje nije ni pristao, objasnivši da je on apolitičan te da nema svog političkog favorita na predstojećim izborima u Srbiji.

Episkop Grigorije je tokom prethodnog izbora srpskog patrijarha, kada je izabran niški episkop Irinej,  neskriveno pokazivao ambicije za upražnjeno mesto na tronu srpske crkve. Tada je bosanski crkveni klan, predvođen Vasilijem Kačavendom, bio veoma uticajan, pa Grigorije pored sve svoje želje da postane patrijrah nije imao velikog izgleda. U međuvremenu, Vasilije Kačavedna, sad već iz dobro poznatih razloga, je uklonjen sa mesta episkopa Zvorničko-tuzlanskog i penzionisan, pri čemu se spekulisalo da iza svega stoji upravo Grigorije kao pretendent na patrijaršijski tron. Bosanski crkveni klan je na taj način uništen i trenutno ne predstavlja nikakav faktor u crkvi.

Episkopu Grigoriju je još jedino ostalo da Vuk Jeremić pobedi na predsedničkim izborima i da na neki način kompromituje klan episkopa oko Irineja bačkog u koji spada i mitropolit Porfirije Perić kome je već zapaprio čorbu u Trebinju. Što se tiče mitropolita Amfilohija koji takođe pretenduje na tron patrijarha srpskog, on ni do sada nije imao značajniju podršku među episkopatom SPC pa se pretpostavlja da će je u budućnosti imati još i manje.

Koliko je „bosanska veza“ Vuka Jeremića i episkopa Grigorija jaka da nametne svoje favorite na mesto srpskog predsednika i patrijarha ostaje da se vidi u doglednoj budućnosti.

Vidovdan