Јеремић: Свет је опаснији него што је био!

0

Кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић оценио је да је неопходно створити нову генерацију мировних мисија – „мисије за стабилизовање мира“, са знатно снажнијим правилима ангажовања и оспособљеним да делују у свету 21. века, који је „много опаснији него што је био“.

„Начин на који смо деловали протеклих неколико година није сјајан пример како треба радити“, изјавио је Јеремић за Си-Ен-Ен.

Најављен као фаворит у трци за новог генералног секретара УН, Јеремић је рекао да је превенција сукоба решење избегличке кризе.

„Када се трагедија догоди, УН морају да ураде више, пре свега што се тиче финансијске подршке и ефикаснијег деловања“, оценио је Јеремић.

Према његовим речима, ситуација у сиријском граду Алепу представља „очит пример неуспеха међународне дипломатије“.

„Та трагедија мора бити окончана, уз кључно учешће значајних чланица УН. Светска организација мора бити оквир за проналажење решења, мора бити одлучнија у довођењу кључних актера за преговарачки сто, како би се сложили о заустављању трагедије“, изјавио је Јеремић.

Јеремић је константовао да се ради о колективном неуспеху историјских размера, који мора бити окончан.

Одговарајући на питање о кризи у Украјини, Јеремић је рекао да је ситуација веома деликатна, пошто је Русија, као стална чланица Савета безбедности УН, умешана „у проблем везан за мир и стабилност“.

„Постоји геополитичка напетост какве није било деценијама, што је врло опасно за међународни мир. Улога УН треба да буде допринос стабилизацији ситуације, мада се ради о деликатном задатку, због умешаности сталне чланице Савета безбедности“, изјавио је Јеремић.

Оценио је да је неопходно обратити већу пажњу проблему климатских промена.

„За већину земаља климатске промене нису непосредна опасност, због чега се тај проблем одлаже. Задатак УН је да буду чврсте што се тиче испуњења обавеза које су чланице светске организације преузеле због климатских промена“, рекао је Јеремић.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*