Јевреји у Немачкој стрепе од АфД

0

Немачки парламентарни избори од велике су важности за Израел, јер је Немачка један од најважнијих савезника Израела у Европској унији, пише данас „Џерузалем пост“.

Немачка је главни снабдевач Израела напредним подморницама и обавештајним подацима и савезник против усвајања антиизраелских мера у Уједињеним нацијама, наводи лист.

Према писању дневника, демохришћани немачке канцеларке Ангеле Меркел, која се залаже за „посебну одговорност Немачке према Израелу“ требало би, на основу најновијих истраживања јавног мњења да освоје 34 одсто гласова, али се очекује и да би трећа по снази у Бундестагу могла бити десничарска „Алтернатива за Немачку“ (АфД) са пројектованих 13 одсто гласова подршке бирача.

АфД је изазвала стрепњу релативно мале јеврејске зајединице у Немачкој због наводне ксенофобије и антисемитизма, као и недавне глорификације немачких војника током Холокауста.

Како се очекује, другопласирана партија, са око 22 одсто гласова подршке, требало да буде Социјалдемократска партија (СПД) Мартина Шулца, која се, такође, залаже за посебну одговоност Немачке за безбедност Израела, али то експлицитно везује за мировни процес са Палестинцима.

Шулц није непознаница за Израелце.

Он је похвалио говор палестинског лидера Махмуда Абаса у Европском парламенту 2016. године, који је говорио о томе да су антисемитске тврдње довеле до масовног убиства европских Јевреја у средњем веку, али и изазвао протест износећи, како је Израел навео, неистините податке о израелској политици расподеле воде, према којој, како је рекао, Палестинци добијају 17 литара воде, док Израелци у исто време имају по 70 литара воде.

Шулц је, такође, поручио младим Палестинцима који долазе у Немачку, да морају да прихвате да је Немачка земља која брани Израел.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*