Јеврејска општина Трифуновићу: Да ли код вас у кући виси слика Анте Павелића?

0

„Ми разумемо и знамо: никада неће бити свеједно да ли је неко жртва, херој или злочинац“, наводи се у саопштењу Јеврејске општине Београд упућеном лидеру ПСГ Сергеју Трифуновићу

Јеврејска општина Београд (ЈОБ) поручила је данас председнику ПСГ Сергеју Трифуновићу да је опасан преседан „нормализација“ нациста и њихових сарадника, а још опаснија уравниловка коју покушава, то гнусно стављање у исти кош оних који су се борили против фашизма и оних који су помагали окупатору у прављењу Србије „Јуденфреи“ државом.

„Обраћамо се и желимо да Вам помогнемо да можда сазнате неке аспекте историје Србије са којим очигледно нисте упознати имајући у виду Вашу изјаву ‘И левичару и десничару је стало да има пруге, путеве, правосуђе које функционише, просвету која функционише. А сада, да ли кући држи слику Драже Михајловића, Димитрија Љотића или Броза или не знам Kоче Поповића, то је потпуно небитна ствар'“, навела је Јеврејска општина Београд у поруци упућеној Трифуновићу.

Напомињу да се обраћају у име оних који више немају глас, оних чији су преостали потомци, „у име 11.000 београдских Јевреја који су уз помоћ пропагандне машинерије нацистичког колаборационисте Димитрија Љотића и шефа квислиншке владе коју је предводио његов рођак Милан Недић страдали у логорима и на стратиштима широм Београда“.

Поручују Трифуновићу да логори у Београду формално нису били под директном управом Недићеве владе, али је његова полиција сакупљала и хапсила Јевреје, његов апарат је спровео нацистичке расистичке законе (Нирнбершке законе).

„Домаћи издајници окупљени око марионетске владе су омогућили да се у Берлин већ у августу 1942. године пошаље нота како је ‘Србија Јуденфреи’. Димитрије Љотић је тесно сарађивао са Герингом, организовао је највећу антисемитску изложбу у овом делу Европе, био је антисемита и клерофашиста коме су се дивили Хитлерови најближи сарадници“.

Њихов шеф квислиншке београдске полиције Драги Јовановић, каже се у саопштењу, био је политички интимус Хајнриха Химлера. „Да појаснимо оно што је сасвим очигледно – Љотић, Недић и Јовановић нису били само партнери нациста, они су били нацисти по свим параметрима (Јовановић је редовно присуствовао Нинбершком конгресу НСДАП познатије и као Нацистичка партија)“.

Можда нисте знали, наводи се у поруци Трифуновићу, да је човек који је осмислио НДХ је био и идејни творац Недићеве Србије – Ш генерал Едмунд Весенмајер је добио задатак од Хитлера да на рушевинама Kраљевине Југославије створи две нацистичкој Немачкој пријатељске државе.

Наводећи да Јеврејска општини Београд има око 3000 чланова, то су људи разних политичких преференци и налазе се и на левој и на десној страни политичког спектра, у поруци се каже да око једне ствари нема дискусије: сви који су сарађивали са окупатором, сви који су наше претке слали у смрт су они против којих ћемо се огласити јуче, данас и заувек.

„Нормализација“ Димитрија Љотића доводи до релативизације злочина квислинга, а самим тим се поставља питање да ли је битно ко је и како Немцима привео оних 11.000 Јевреја у Београду, истиче се у поруци лидеру ПСГ.

Јеврејска општина Београд наглашава да се солидарише и са грађанима Kрагујевца, потомцима оних који су страдали у крагујевачком масакру, стрељању основаца које је било потпомогнуто од стране чланова љотићевог Српског добровољачког корпуса, и са великим бројем Рома који су убијени у логорима на територији Београда, али и са логорашима, српским антифашистима, правим родољубима који су се борили за ослобођење државе и на крају у том рату извојевали и велику победу.

„Да ли мислите да треба да буде ‘небитно’ да ли у некој немачкој кући на зиду окачена фотографија канцелара Вилија Бранта или фирера Адолфа Хитлера? Kако се осећате ако уђете у неки дом у Хрватској, а тамо је, на пример, слика Анте Павелића? Је л то исто као да сте видели портрет Иве Лоле Рибара? Разумете ли разлику и да ли Вас се тиче“, упитали су Трифуновића из Јеврејске општине Београд.

„Ми разумемо и знамо: никада неће бити свеједно да ли је неко жртва, херој или злочинац. Ми говоримо у име Јевреја Београда чије су кости на Сајмишту и душегупкама. Тамо су их послали нацисти, али и Недић, Љотић и њихове блиске војне и полицијске јединице“, наводи се у саопштењу.

„Желимо најбоље земљи у којој живимо као национална и верска мањина, али понављамо: ако Србија не зна одакле долази, ако не цени своју антифашистичку прошлост, своје борце и хероје, онда Србија неће имати где да иде тим путевима које помињете у својој изјави“, поручила је Јеврејска општина Београд у поруци Сергеју Трифуновићу.

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*