ЈЕВРЕЈСКА ЗАЈЕДНИЦА: Хрватска политика је шизофрена, ,,ослободили“ се од народа

0

ЈЕВРЕЈСКА заједница у Србији осуђује прославу “Олује”, а по речима Данила Медића, председника Јеврејске општине Београд, Хрватска се већ дуже време налази у шизофреној ситуацији.

– Прослава “Олује” није ништа друго него обележавање годишњице истеривања дела народа из Хрватске, “ослобађање” земље од дела становника – каже Медић. – Шизофрена ситуација огледа се у томе што, с једне стране, говоре да су антифашисти, а са друге, уз Томпсонове песме узвикују “за дом спремни”. Председница Колинда Грабар Китаровић званично жали за жртвама у Јасеновцу, а онда другу причу прича са усташком емиграцијом у Аргентини. Као што су се “ослобађали” у “Олуји”, Хрвати су се тако од Срба “ослобађали” и између 1941. и 1945, само што су сада изгледа “ослобођење” спровели до краја.

Медић се осврнуо и на недавну посету председника Израела Рувена Ривлина прво Јасеновцу, а затим и Србији. Он је са представницима јеврејске заједнице, по Медићевим речима, разговарао, између осталог, о Јасеновцу и о томе да не смеју да се забораве ни српске, ни јеврејске, ни ромске жртве.

То је званичан став Израела, Јад Вашема, Центра “Симон Визентал” и Ефраима Зурофа, као и јеврејских заједница у Србији и Хрватској. Хрватска не баштини европске вредности уколико дозвољава да поред тако монструозног логора као што је Јасеновац осване табла са натписом “за дом спремни”. Ништа се не мења ако се табла помери неки километар даље – закључује Медић.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*