Јевтић о дивљању Албанца: Било је жалосно гледати ово

0

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић изјавио је данас да је косовска полиција требало да унапред обезбеди бољи оперативни план и спречи протест Албанаца у Мушутишту код Суве Реке

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић изјавио је данас да је косовска полиција требало да унапред обезбеди бољи оперативни план и спречи протест Албанаца у Мушутишту код Суве Реке, како би расељени Срби из тог села могли да обележе славу.

Kосовска полиција у недељу није могла да гарантује безбедан улазак расељених Срба у село Мушутиште код Суве Реке, због протеста Албанаца и сукоба с полицијом, због чега је одлучено да они славу обележе у манастиру код села Зочиште, у општини Ораховац.

„Очигледно је да је полиција током јучерашњег дана учинила све да растера демонстранте, али недостајао је бољи план. Ми смо имали уверавање полиције да неће дозволити никакву блокаду пута. Мислим да је ту заказало то што је био потребан бољи оперативни план“, рекао је Јевтић за Радио-телевизију Србије.

Он је казао да с обзиром на то да је протест Албанаца унапред најављен, косовска полиција је требало претходног дана да обезбеди да не дође до блокаде пута.

Јевтић је навео да очекује да институције обезбеде владавину права и закона, јер је „недопустиво да се у 21. веку“ некоме брани да се слободно креће.

„Очекујем да систем обезбеди минимум људских права, јер основно људско право је право на слободу и живот, ови људи ни за ста никоме нису криви, било је жалосно гледати ово“, рекао је Јевтић и додао да ће током ове недеље инсистирати да почне процес изградње првих десетак кућа за десет породица које треба да се врате, али да не очекује да ће то проћи без проблема.

Јевтић је казао да је важно да политички представници Срба буду на местима на којима се доносе одлуке, јер, како је оценио, то је начин да се створе бољи услови за живот Срба на Kосову.

„Треба да будемо тамо, да наставимо да радимо, да инсистирамо на ономе што треба да буде поштовање људских права“, рекао је Јевтић и додао да „не треба улица да буде место на којем ће се нешто пресуђивати, већ то треба да буду институције“.

Он је уочи сутрашњег Међународног дана несталих казао да је проблем несталих лица једно од „пуно болних питања“ која стоје између Срба и Албанаца.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*