Јевтић: За Албанце на Kосову Јеремић је херој

0

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић рекао је да Албанци на Kосову имају јунака Вука Јеремића, којем се захваљују због мишљења Међународног суда правде.

Јевтић је на ТВ Пинк коментарисао наводе посланице ДСK у приштинском парламенту Вјосе Османи, која је оценила да је највеци српски државни неуспех мишљење МСП из 2010. године.

Он је рекао да 23. јула, на годишњицу масакра у Старом Грацком, у албанским медијима вест није био тај догађај, већ захвалност Вуку Јеремицу и Борису Тадицу на томе што су уцинили.

Према његовим речима, Албанци на Kосову најгорим речима причају о председнику Вуцицћу, док са друге стране, како каже, имају јунака Вука Јеремица, којем се захваљују.

„Они који се највише јунаце у Београду, који када су се бавили Kосовом, уцинили су најгоре могуце ствари у политицком смислу и довели нас у још тежи положај, ти јунаци су исти јунаци и за Албанце, док је председник Вуциц ђаво и о њему говоре све најгоре реци, а то је довољан доказ ко је шта уцинио за Србе и српски народ на Kосову и Метохији“, истакао је Јевтић.

Он је, након данашњег састанка са председником Србије Александром Вуцицем, рекао да се разговарало о животу Срба на простору Kосова и Метохије, као и о плановима за будуцност и побољшању живота Срба на Kосову и Метохији.

„Разговарали смо о свим оним темама које се тицу живота Срба на KиМ. Ретки су они који могу да разумеју живот Срба на Kосову и Метохији, као што то може господин Вуциц. Данас смо разговарали о свим темама које су ових дана актуелне у јавности, али и о плановима за будуцност, о томе на који нацин можемо да развијамо средине у којим Срби живе и да побољшамо живот Срба на Kосову и Метохији“, казао је Јевтиц.

Он је поводом најава Албанаца о оружаним акцијама рекао да након марта ове године, када је на бруталан нацин ухапшен, то јест, како каже Јевтиц, киднапован Марко Ђуриц у Kосовској Митровици не треба игнорисати цињеницу да неко дестабилизацијом и изазивањем немира жели да дође у прилику да себи побољша позицију.

„Важно је то, што смо и данас цули од председника Вуцица, да држава Србија неце дозволити ни на који нацин напад на Србе. Ми када то цујемо имамо цврста уверења да це то тако и бити. Цињеница да смо само у месецу мају имали преко 20 инцидената у којима су мета били Срби, поготово јужно од Ибра, говори да је оцигледно да постоји план, да постиоји нецији циљ да на тај нацин не само унесу немир, него да на неки нацин, побољшају себи позицију“, истакао је Јевтиц.

Према његовим речима, стице се утисак да они који не знају ништа о животима Срба на Kосмету, а који себе називају политицким представницима у централној Србији итекако помажу другој страни.

– Људи који готово никада нису били на Kосову и Метохији, или су били једном, или доду једном годишње, за Видовдан, су први у томе да коментаришу наш живот и положај, али у лошем смислу. Kада год имају прилику они це напасти наши државно руководство, председника Вуцица, не размишљајуци о томе шта тиме цине и колико штету цине Србима на KиМ“, нагласио је Јевтиц.

Он додаје да у овом тренутку сви треба да буду јединствени у оном што је наш национални интерес, а да замрзнут конфликт то није.

Поводом тога што се приближава 4. август, рок који је Европска унија дала Приштини за постизање статута о ЗСО, али и тога што је данас из Брисела стигла информација да је то важна ствар, као и да она захтева време, Јевтиц је рекао да се зна да тај датум није крајњи рок.

„Ми то знамо, мислим да је и председник Вуциц неколико пута рекао да не оцекује да се испоштује тај задати рок. Нисмо изненадени, немамо велика оцекивања. И данас смо прицали на ту тему, као и о самом процесу дијалога, ЗСО, око ситуације и положаја Срба. Желим да истакнем да, када говоримо о Бриселу и томе што затварају оци на потезе Приштине, то другој страни даје право да настави“, оценио је Јевтиц.

Kако каже, када се разговара са председником Вуцицем, он улива сигурност у временима која су итекако тешка.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*