Јилдирим: Турска ће преузети активнију улогу у Сирији

0

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да ће Турска у наредних шест месеци преузети активнију улогу у решавању сукоба у Сирији како би спречила да та ратом разорена земља буде подељена по етничким линијама, јавља Ројтерс.

Јилдирим је новинарима у Истанбулу рекао и да, иако би сиријски председник Башар ел Асад могао да игра улогу у привременом руководству, он не сме да игра улогу у будућности те земље.

„Ми кажемо да крвопролиће мора да престане. Бебе, деца, недужни људи не би требало да гину. Зато ће Турска бити активнија у покушајима да спречи да опасност постане још гора у наредних шест месеци, него што је била“, рекао је Јилдирим, преноси АФП.

Јилдирим је данас оценио и да је Дамаск схватио да су Курди на северу Сирије постали претња пошто су режимски авиони гађали курдске снаге на североистоку земље крајем прошле недеље, преноси АФП.

„Ово је нова ситуација… Јасно је да је режим схватио да је структура коју Курди покушавају да оформе на северу Сирије почела да представља претњу и по Сирију“, рекао је турски премијер, а француска агенција наводи да сиријски Курди покушавају да удруже регионе који су под њиховом контролом.

Рат у Сирији, који траје више од пет година, попримио је етничку димензију, пошто курдске групе одвајају своје регионе и повремено се боре против група сиријске арапске већине чији је приоритет да се отарасе Асада, наводи британска агенција.

Турска страхује да би јачање курдских екстремистичких група у Сирији могло да додатно ојача курдску побуну у Турској, која је поново букнула након што је прошле године пропало примирје између екстремиста и државе.

Јилдирим је данас, такође, искључио могућност нове мировне иницијативе са курдским побуњеницима у Турској, преноси АП.

„Нема (новог мировног) процеса. Не бисмо ушли у дијалог са терористичким организацијом“, рекао је Јилдирим новинарима.

Турски премијер је овај коментар изнео након што је Курдистанска радничка партија (ПКК) ове недеље интензивирала бомбашке нападе на полицију и војску у Турској, закључује америчка агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*