Јоханес Хан: Срби верује Русима, а само Аустрија је инвестирала 4 пута више од Русије

Проширење Европске уније, уз све услове и критеријуме, најбоља је безбедносна политика коју је ЕУ икада имала, али она није бесплатна, изјавио је на Универзитету Принстон европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

0

„Замислите само де би сада биле Пољска или балтичке земље да није било проширења деведесетих година прошлог века“, рекао је Хан.
„Западни Балкан се налази у нашем ‘дворишту’ и на том подручју је политика ‘извоза стабилности’ нарочито релевантна, указао је Хан, „јер тамо нисмо обавили посао“.

Хан је нагласио да је у том региону важно одржати кредибилну и чврсту европску перспективу приступања ЕУ да би он имао ослонац за стратешку стабилност и реформе, истичући да је мигрантска криза показала да је регион већ енклава унутар ЕУ.

Ако попустимо у посвећености Балкану, неко други би могао да се наметне и тај неко то већ покушава, упозорио је Хан и нагласио да је ЕУ најбоља опција, али да сви морају да буду спремни да „заиграју“.

„Морамо да будемо бољи и чвршћи када употребљавамо европску привлачну моћ која је можда снажна, али је потребно да се користи на интелигентан начин“, објаснио је Хан и поменуо пример да већина Срба верује како је Русија највећи инвеститор у Србији, иако је Аустрија уложила четири пута више.

ФоНет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*