Јоргованка преко НБС набацила тајкуну 25 милиона евра

0
x-default

Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије, лично је интервенисала како би тајкун Мирослав Богићевић, власник фирме „Фармаком“, добио кредит од 25 милиона евра

Богићевић, према важећим прописима, није могао да добије тај кредит, објавио је лист „Данас“, али му је то наводно Табаковићева омогућила након њиховог сусрета!

Kада је „Фармаком“ 2012. тражио кредит од АТБ банке, Народна банка је прво одбила да га региструје јер пропис не дозвољава да прва рата отплате буде највећа, како је тим кредитом било предвиђено. Међутим, после једног сусрета гувернерке и тајкуна, тај кредит је ипак одобрен!

– Тачно је, видео сам се са Јоргованком Табаковић у њеном кабинету и то није ништа противзаконито. АТБ банка није хтела да промени услове кредитирања и то смо морали да решимо. Тај један пропис је био споран, али реците ми, ко нормалан не би дозволио да у земљу уђе одмах 25 милиона евра страних инвестиција? Није Јоргованка Табаковић ништа лоше урадила. Знате, кад се тајкун и политичар сретну, у свакој земљи је то добро. Да вам кажем, ја сам пословао и у Русији и у целој западној Европи и свуда сам имао своје људе у влади – каже за „Ало!“ Мирослав Богићевић.

Табаковићева је за наш лист демантовала да је било шта урадила мимо закона, иако се у јавности појавио документ НБС-а из којег се јасно види да је Табаковићева ипак помогла тајкуну. У том документу пише:

– Сходно договору представника „Фармакома“ и гувернера НБС-а госпође Табаковић, анекс уговора о кредиту или изјава кредитора о промени плана отплате, сагласно прописима, биће достављен НБС-у на евидентирање у понедељак, 24. 12. 2012. са даном закључења 21. 12. 2012. У складу са тим, кредитна пријава биће данас евидентирана – наводи се у допису који је Народна банка упутила у Привредну банку Београд 21. 12. 2012.

– Зар можете уопште да поверујете у то? Ја нисам од јуче у јавном животу Сребије и нема тог човека или компаније због које би учинила било шта што није у складу са прописима – рекла је за „Ало!“ Јоргованка Табаковић, а затим је објаснила да ништа није урађено против прописа.

– Регистрација кредита је била условљена враћањем кредита у року дужем од једне године и за један једини дан! Тако су биле написане многе одлуке и инструкције. Институт превременог враћања кредита је познат и признат, а тумачење по којем се неком онемогућава коришћење кредита јер би га вратио дан раније је бирократска замка. Децембра 2012, „Фармаком“, у који улазе међународно кредибилни инвеститори, добија међународни кредит чија се отплата гарантује извозним послом. И неко покушава да онемогући посао тумачечи да је један дан отплате оно што је суштина одлуке о регистрацији кредиата за који је најважније да истовремно постоји и извозни посао којим ће тај кредит бити отплаћен – рекла је гувернерка.

Због кредита завршио на суду

Суђење власнику „Фармакома“ Мирославу Богићевићу за незаконито одобравање кредита његовој компанији од стране Привредне банке почело је у Специјалном суду у Београду по оптужници Тужилаштва за организовани криминал. Осим Богићевића, обухваћени су и председник кредитног одбора Привредне банке Београд Миодраг Салаи, чланови кредитног одбора те банке Александра Јанковић, Вера Медић и Предраг Тошић, затим заменик члана кредитног одбора Душан Вујадиновић и финансијска директорка концерна „Фармаком МБ“ Оливера Ђорђевић. Оптужницом се оптужују да су извршили кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица којим је „Фармакому МБ“ прибављена противправна имовинска корист у износу од 3,4 милијарде динара. Богићевић је био ухапшен у новембру 2014. године и у притвору је провео шест месеци, после чега је у јуну прошле године пребачен у кућни притвор, који му је укинут 6. новембра 2015. године, уз забрану напуштања боравишта, тако да се сада брани са слободе.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*