Још 400.000 грађана нема нову књижицу

Од 1. јула папирне здравствене исправе више не могу да се овере или користе. Многи се жале да са потврдом не могу да добију рецепт или упут

0

ОД првог дана овог месеца папирне здравствене књижице престале су да важе, док истовремено још 400.000 грађана чека да добије нову исправу.

Како објашњавају у РФЗО, око 900.000 картица спремно је за преузимање од стране осигураника у филијалама, односно испоставама Републичког фонда. До сада је уручено нешто више од пет милиона нових здравствених књижица.

Код лекара може да се иде са потврдом да је предат захтев за нову књижицу, али се грађани све чешће жале да имају проблем да отворе боловање, добију рецепт или упут. Осим пацијената, највећи притисак трпе лекари домова здравља, који потврђују да нова, чипована здравствена књижица, има недостатке.

Републички фонд за здравствено осигурање престао је да издаје старе књижице још 1. јануара ове године. Грађани су у децембру имали шансу да их још једном овере, најдуже на шест месеци, па је сада тај рок истекао. Ипак, они који су предали захтев за нову исправу и још чекају на израду, са потврдом не могу увек да обаве преглед, тврди докторка Невенка Димитријевић, представник секције опште медицине Српског лекарског друштва.

– Када се нова књижица изради, постаје аутоматски активна у систему, иако је пацијент још није подигао – каже докторка Димитријевић. – Од тада, потврда више не важи, али пацијент то сазна тек када дође код лекара на преглед. На тај начин, лекари су спречени да издају пацијентима упут или рецепт.

Докторка Димитријевић тврди да је главни недостатак нових здравствених књижица мањак информација о пацијенту. Осим имена, презимена и податка о плаћању доприноса, нема информација о броју картона, имену изабраног лекара и претходном здравственом стању.

– На старим књижицама морао је да пише датум вакцинације, примљеног тетануса, алергија на лекове и подаци о хроничним болестима – рекла је др Димитријевићева. – Сада се ти подаци виде једино у картону матичног дома здравља. То значи да лекари из других здравствених установа не могу да виде податке и не знају да ли је пацијент, на пример, алергичан на неки лек, уколико им он то сам не каже.

Ипак, у РФЗО напомињу да они који нису поднели захтев могу да буду примљени код лекара само у хитним случајевима.

НА КУЋНУ АДРЕСУ 180.000

НЕШТО више од пола милиона грађана поднело је захтев да нову картицу добије доставом на кућну адресу. Од тога, достављено је само 180.000.

– Као неуручено, враћено је више од 5.000 здравствених картица, јер осигурана лица не живе на адреси која је пријављена као пребивалиште – наводе у РФЗО и додају да су осигурана лица у обавези да пријаве сваку промену података организацијама за социјално осигурање.

Све здравствене картице које су враћене као неуручене могу да се преузму у надлежној филијали, односно испостави.

ЗАХТЕВ ПРЕКО Е-УПРАВЕ

ЧИТАТЕЉКИ „Вечерњих новости“ Александри М. са Новог Београда књижица је израђена 8. јуна, али још није стигла на кућну адресу, иако је ову услугу платила.

– Када сам са потврдом отишла код изабраног лекара, нисам могла да отворим боловање, јер у систему пише да је књижица израђена још 8. јуна – жали се читатељка Александра М. – Ипак, још је нисам добила иако сам захтев поднела преко Е-управе пре неколико месеци. Преостаје ми једино да чекам у реду, иако сам услугу уредно платила.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*