ЈОШ БИ ДА ДЕЛЕ СРБИЈУ: Окупили се и огласили они који сматрају да се Војводина не сме дефинисати као „српска“

0

ОРГАНИЗОВАЛИ СКУП „ВОЈВОДИНА И СРБИЈА – 100 ГОДИНА ПОСЛЕ (1918.-2018.)“

  • Усвојили „апел“ у којем се тврди да је оба пута када су представници Војводине донели одлуку о прикључењу Србији „једини подразумевани услов прикључења био улазак Србије у ширу политичку целину – Југославију“, па да је са нестанком Југославије „нестао и суштински услов уласка Војводине у Србију“
  • ФАКТИ: Хајде што за ове Војводина није Србија. Има и таквих, иако их није много. Али, што лажу да је Војводина 1918. приступила Србији због Југославије! Додуше, ко је на њиховим позицијама – тај и мора да лаже на овакав начин!

 

УЧЕСНИЦИ скупа „Војводина и Србија 100 година после (1918 – 2018)“ упутили су данас апел свим војвођанским политичким и друштвеним снагама да се удруже у заједничкој борби за достојанствен и равноправан положај Војводине у Србији.

„Окупите се око идеје, а не око лидера! Београд ће саслушати Војводину само онда и тек онда када њен глас буде снажан и јединствен”, наводи се у закључцима са скупа у Новом Саду.

Апел је упућен свим политичким субјектима, политичким странкама, синдикатима и струковним удружењима, невладиним организацијама, покретима и удружењима.

„У периоду када је Војводина имала најизраженији политички субјективитет, од 1974. до 1988. године, постигла је највећи економски, политички, културни и сваки други напредак. Тај успех су омогућили елементи законодавне, извршне и судске власти, као и правна, економска и културна аутономија коју је Војводина тада имала”, наводи се у тексту закључака.

Додаје се да је оба пута када су представници Војводине донели одлуку о прикључењу Србији, једини подразумевани услов прикључења био улазак Србије у ширу политичку целину – Југославију, али је нестанком Југославије, нестао и суштински услов уласка Војводине у Србију.

„Недопустиво је након 70 година негирати вишенационалност као суштинску карактеристику Војводине, као што је недопустиво свако поистовећивање Војводине са српском покрајином или дефинисање Војводине као српске, јер се тиме негира историја и руше достигнути правни, историјски, друштвени и културолошки принципи”, наводи се, између осталог, у тексту закључака.

Своје анализе о положају Војводине у Србији и Југославији, током протеклих 100 година и данас, изложило је укупно 26 учесника.

На скупу су говорили историчар Миливој Бешлин, новинар Димитрије Боаров, професор и бивши политичар Драган Веселинов, некадашњи високи функционер у СФРЈ Живан Берисављевић, академици Јулијан Тамаш и Милош Тешић, професори Душко Радосављевић, Борис Кршев, Лазар Лазић, адвокати Слободан Бељански и Вељко Милић, књижевник Томислав Кетиг, лекар Мирослав Илић, бивша ректорка Новосадског универзитета Фуада Станковић, социолошкиња Јања Беч, политиколог Борис Варга, председница Војвођанског клуба Бранислава Костић и други.

Организатор скупа била је невладина организација Војвођански клуб.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*